Ajakiri

Rootsis on täiuslik restoran. Soomes on hinnaime!

17. Märts 2024

 

Pärast White Guide’i tegevuse peatumist ei ole Rootsis olnudrestoranigiidi juba mitu aastat. Nüüd jälle on. Falstaff Nordic kuulutas välja oma soovituste nimekirja – ühtekokku 110 restorani. Kui White Guide ei olnud kogu oma tegevuse ajal andnud ühelegi restoranile hindeks maksimaalsed 100 punkti, siis Falstaff Nordic tegi seda kohe esimesel aastal.

Restoran Frantzén on tõepoolest täiuslik kõiges ja millegi kallal norida on praktiliselt võimatu. Iseasi on see, kuidas sellesse restorani üldse pääseda. Kuigi õhtusöök koos jookidega maksab suurusjärgus 1000 eurot, on kõik kohad kuni maikuu lõpuni (pikemalt ette broneerida praegu ei saa) juba reserveeritud.

Kellele uks avaneb, see saab kogeda kordumatut vaatemängu. Teistmoodi avatud köögis ja söögisaalis toimuvat nimetada ei saa. Kokad tutvustavad ja serveerivad oma valmistatud road külalistele ise. Sommeljeed räägivad iga serveeritava joogi juba enne maitsmist eriti ihaldusväärseks. Üle kolme tunni kestew show ei ole väsitav või tüütav mitte ühelgi hetkel. Vastupidi, kahju on lahkuda, kui viimane amps on söödud ja lonk joodud.

Falstaff Nordic Rootsi restoranide nimekiri on siin. Võrdluses Eesti nimekirjaga hakkab silma, et hinnete vahed ei ole enam kaugeltki nii suured, kui olid White Guide’i aegadel. Rootsis on 6 meistritasemel (95+ Falstaffi punkti) restorani, Eestis 2. Tipptasemel söögikohtasid (90+ Falstaffi punkti) on Rootsis 21, meil 14.

Falstaff Nordic Soome restoranide nimekiri on praegu veel töös, kuid soomlastel on oma 50 parema restorani nimekiri, mis koostatakse külalislahkuse valdkonna töötajate arvamuste põhjal nii, nagu omal ajal Eestiski.

 

 

Soome kõige parem restoran on Palace. Juba mitmendat aastat järjest. Väärib kindlasti oma kohta ja Frantzénist kaugele maha ei jää. Aga kõige olulisem Soome külalislahkuse eripära on hoopis bistronoomia jõuline esilekerkimine. Taskukohase hinnaga lihtsat toitu pakkuvad söögikohad teevad praegu oma võidukäiku. Kümne kõige parema hulgas on niisugused nüüd juba kolm.

Suurima tõusu tabelis läbi teinud Bona Fide on hinnaime ka Eesti rahakotile. Resto pakub nelja roaga maitsemenüüd hinnaga 44 eurot! Mingit erilist järjekorda ukse taga ei ole. Etendust ei pakuta, kuigi küllap saadaks hakkama, kui peaks. Kui restot peaks iseloomustama üheainsa sõnaga, siis see oleks – asjalik.

Toitu valmistatakse ja serveeritakse tagasihoidliku asjalikkusega. Niisamuti pakutakse jooke. Joogikaardiks on kaustik, millesse iga jook on käsitsi sisse kirjutatud. Õhtusöök kulgeb külalise dikteeritud tempos. Kui on tegemist kiirema söögiga enne teatrietendust, saab hakkama tunniga. Kui soovid veeta restos terve õhtu, siis ole hea.

Hinna ja kvaliteedi suhe tundub päris uskumatu. Kogu resto tegevus on väga professionaalselt optimaalne, kuid mitte kusagilt ei vaata vastu mitte mingit “säästuka” varjugi. Bona Fide pakub asjaliku ja südamliku restoranikogemuse olles samal ajal hinnaime.

Pildid:

Emma Shvetzhoff

Andres Teiss

Aivar Hanson

Veel

Selle suve kõige imelisem roog?

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Restoranid UDU ja Hiis. Andis ikka oodata!

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Põhja-Euroopas on viis täiuslikku restorani

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi