Ajakiri

Mihkel Võsotski. Autori sünd

12. Mai 2017

Isikupärase toiduvalmistamise stiiliga kokkasid on meil palju. Aga otseseid autorikööke, niisuguseid, kus kokk restoranile oma nime (tagatiseks) annab, ei ole. Õigemini, lähemas minevikus üks on olnud, aga selle tee sai otsa.

Loodus teadupärast tühja kohta ei salli. Selle aasta kevad küll tärkab aeglaselt, kuid toob endaga kaasa uue autoriköögi sünni: Kadriorg by Mihkel Võsotski. Jah, tegemist on ikka sellesama uuenenud restoraniga Kadriorg, mille esimesest korrusest möödunud kuu lõpus kirjutasime, kuid teise korruseni välja ei jõudnudki.

Niisiis, saage tuttavaks, siin on Mihkel Võsotski! Tema autorirestoran on nüüdsest alates pelgalt õhtusöökideks mõeldud Kadriorg by Mihkel Võsotski, asukohaga teisel korrusel.

Võrreldes esimese korruse kogupäeva-söögikohaga, näeb teine korrus välja rangem ja soliidsem, aga ainult pisut. Lumivalgetele laudlinadele pleki tegemist siin peljata ei ole vaja ning musta riietatud kelnerid tüütult selja taga ei seisa. See ei sobiks Mihkli stiiliga kohe üldse.

Mihkli toidud levitavad aroome, mis panevad suu koheselt vett jooksma ja eristuvad oma värvirohkusega, mis alati vastavad aastaaja põhitoonidele looduses. Lisaks on ta road maitseküllased ning alati mingite nüansside poolest üllatavad.

Maitseme kolme rooga ja lubame restoranil sobiva veini nende juurde ise valida.

Eelroog: marineeritud makrell, murulauk, kurk, seller, vaarikas ja redise idud (10 €) koos veiniga Bombino Bianco Cantina Arianolt.

Teate küll seda makrellile iseloomulikku hästi intensiivset maitset. Kui seda ootate ja jumaldate, siis ärge seda rooga tellige. Mihkel on makrelli marineerinud imeliselt mahedamaitseliseks. Ei tule ette, et niisugust oleksime kusagil varem maitsta saanud. Autoriköögi lubadus lunastatud!

Vein sobib toiduga mitte ainult maitse poolest, vaid ka ideeliselt. Ariano õed Manuela ja Federica on oma maailmavaatelt otsekui Mihkliga samast perekonnast. Orgaaniline vein on selles kojas traditsioon, mitte mood, ja maitses on särtsu! See veini ja toidu paar on otsekui praegusesse kevadesse loodud. Toit annab lootust, et ükskord läheb soojaks niikuinii. Vein aga on kinni praeguses hetkes, pisut tummine maitse sobib hästi kokku aknast avaneva vaatega, kus puud otsekui vastumeelselt rohelist värvi juurde võtavad.

Pearoog: lamba pähklitükk, bulgur, jääsalat, baklažaanipüree, jus (19 €) ja vein Il Fitto Syrah Cortona.

Lammast on kõigepealt leotatud soolavees, seejärel küpsetatud madalal temperatuuril ning kõige lõpuks kergelt grillitud. Tulemus on suussulav. Lambaga võistleb tähelepanu nimel baklažaan. Jälle on Mihkel intensiivse maitse taltsutanud õrnaks ja peeneks. Ka see vein on naissoost veinimeistrilt! Edda Billi on spetsialiseerunud Syrah viinamarjast veinide tegemisele ning antud veini seovad Mihkli toiduga maitse pehmed ja delikaatsed nüansid.

Magustoit: grillitud ananass, rebasheina kreem (5 €) ja Vin Santo del Chianti.

Restorani Kadriorg uuenemist tuli pikalt oodata, kuid tulemus on seda väärt. Kadriorg by Mihkel Võsotski tõi Kadrioru pargi veerele täiesti uued maitsed. Avapidu toimub 25. mail. Olge kohal ja saage osa uuest algusest!

 

Veel

Selle suve kõige imelisem roog?

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Restoranid UDU ja Hiis. Andis ikka oodata!

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Põhja-Euroopas on viis täiuslikku restorani

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi