Ajakiri

Restoranid UDU ja Hiis. Andis ikka oodata!

9. Juuli 2024

See oli lausa kannatust proovile panev ootamine. Hakkas juba kummitama, et lähemate riikide restoranimaailm läheb igaüks oma teed mööda minema ja Eesti jääbki paigale tammuma. Õnneks siiski nii ei läinud. Hiljuti uksed avanud kaks restorani päästavad meie maine suvel. Sügisel on oodata veel kolme lootustandvat avamist.

 

 

UDU

 

Restoran UDU Tallinnas Kai tänavas asub sõna otseses mõttes ehitustandril. Maast laeni akendest avanev vaade ei ole täna veel suuremat vaatamist väärt ja ega selleks väga mahti ei jäägi. Restorani poolavatud köögi leti taga toimuv on piisavalt paeluv vaatepilt. Ümbritsevast liikluskaosest tingituna ei ole ligipääs siia praegu kõige lihtsam, aga tulla tasub. Polina Ladnova uue restorani kontseptsioon on Eestis ainulaadne.

Mõnda aega pildilt ära olnud Eesti üks andekamaid kokkasid Margo Paluoja on tagasi ja juhatab nüüd UDU kööki. Tema varasemad tegemised olid selgelt oma ajast ees, nüüd ehk on siis aeg lõpuks küps. Kui ei ole, siis võib juhtuda nii nagu Tartut gastronoomiliselt suuremaks paisutada püüdnud Mihkel Manglusega, kes on nüüd seal, kus tema talenti mõistetakse ja hinnatakse (ehk Eestist kaugel ära).

Margo on süvenenud Nikkei ehk Peruu-Jaapani toidumaailma ja lisab sinna omalt poolt kamaluga Eestit juurde. Restorani menüü algab kahe röstiga, kus musta leiva kõrval on peategelasteks vasikatartar või krevetid. Proovige need ära! See on väga hea sissejuhatus Margo praegusesse maitsemaailma.

Edasi läheb tõusvas joones nii kaua, kuni mitte ühtegi maitset lisaks enam ei mahu. Just nimelt nii. Kõht on täis parasjagu, aga mitte ühtegi maitset rohkem ei jäksa kogeda. Margo konspekteerib iga oma uue katsetuse ning niisugusel moel lihvib igas roast lõpuks tõelise (maitse)kunstiteose.

Ilma võltstagasihoidlikkuseta – Margo köök on kõrgpilotaaž maailma mastaabis. UDU joogipakkumine ja teenindus peavad kõvasti pingutama, et sellel kannul püsida. Igal juhul on UDU praegu restoran, kuhu tasub tulla mitte ainult Eesti vaid kogu maailma teisest otsast.

 

 

Hiis

 

Teine uus tulija – Hiis – asub UDUle vastupidiselt ülikauni looduse keskel, kus ümberringi vohav loodus muutub märkamatult inimeste poolt hooldatud elukeskkonnaks. Tegemist on Taju nimelise maalapiga, mille endise samanimelise restorani kohale on nüüd astunud Hiis.

Ka Taju oli oma ajast ees kui tõestas, et maailmas võivad ju inimesed hea toidu pärast minna ükskõik kui kaugele, aga Eestis seda ei juhtu. Sealjuures Taju / Hiis ei asu üldse mingis pärapõrgus vaid Jõelähtmel, Tallinna kesklinnast mõistliku pikkusega taksosõidu kaugusel. Sellega arvestavadki Kristiina Makušev ja Daanius Aas, kes varem tegid restorani poole kaugemal pärapõrgus ja said hakkama.

Kuidas veel said hakkama! Maidla restoran Soo teenis Falstaffi giidilt  võrdselt Pädaste ja Fotografiskaga 94 punkti maksimaalsest 100-st. Michelin lisas omalt poolt rohelise tähe ja Daaniusele parima noorkoka tiitli juurde. Soo tegutseb Maidlas uute jõududega edukalt edasi.

Aga Kristiina ja Daanius on Soost väljas nii sõna otseses kui kaudses tähenduses.

Hiis ei sarnane Sooga õigupoolest mitte millegi poolest. Daaniuse kohanemisvõime iga uue ümbrusega on muljetavaldav. Viieteistkümne peatusega maitserännak, mida Hiis pakub, sobib ideaalselt just siia keskkonda. 125 eurot selle eest on muu maailma hinna- ja väärtuseskaaladega võrreldes poole hinnaga. Pikk maitseräänak ei tundu siin üldse tüütu. Ei jäta kõhtu tühjaks ega pane seda ka punni täis. Eestis paljukardetud triibud ja täpid puuduvad sootuks.

Hiis on hea näide selle kohta, kuidas originaalne maitselooming ei lase fine dining’ul siit ilmast mitte kusagile kaduda. Restorani nimega enam rohkem täppi panna ei saa. Taju ümbrus on uuema aja hiis, ehk looduslik pühapaik. Restoran Hiis võtab sealt oma maitsed ning serveerib need nii originaalilähedastena, kui vähegi võimalik.

 

Veel

Austria reaalsus on Eestis ulme

  Toni Mörwald   Mis vahe on Austria köögil ja Saksa köögil? Niisugune küsimus võiks vastaja kõigepealt pikemalt mõtlema panna ja siis peaks järgnema pikk ning kohati raskesti arusaadav vastus. Aga Toni Mörwald alustab kiire ja lühikese vastusega veel enne kui küsimuse viimane sõna on...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

  Toni Mörwald   Mis vahe on Austria köögil ja Saksa köögil? Niisugune küsimus võiks vastaja kõigepealt pikemalt mõtlema panna ja siis peaks järgnema pikk ning kohati raskesti arusaadav vastus. Aga Toni Mörwald alustab kiire ja lühikese vastusega veel enne kui küsimuse viimane sõna on...
Loe edasi

Põhja-Euroopas on viis täiuslikku restorani

  Toni Mörwald   Mis vahe on Austria köögil ja Saksa köögil? Niisugune küsimus võiks vastaja kõigepealt pikemalt mõtlema panna ja siis peaks järgnema pikk ning kohati raskesti arusaadav vastus. Aga Toni Mörwald alustab kiire ja lühikese vastusega veel enne kui küsimuse viimane sõna on...
Loe edasi