Ajakiri

Depressiivsest eksklusiivseks. Viljandi lugu.

23. Oktoober 2023

 

Kui ansambel HU? 2008 aastal tuli välja lauluga “Depresiivsed Eesti väikelinnad”, siis puudutas see inimesi nii väga, et viidi isegi läbi küsitlus, kas sõnum peab paika. Kolm igast neljast vastajast arvas, et peab küll. Kas Eesti suuruselt kuues linn Viljandi on väikelinn? Selle üle võib vaielda, aga  depressivsete hulka kuulus kindlasti. Miks?

Ei olnud Viljandis ei isikupärast hotelli, ega ka söögikohta, mille pärast sinna sõitma oleks pidanud. Nüüd on teisiti, kuid ikkagi lähevad hea tuttava silmad päris suureks, kui räägime talle oma plaanist veeta Viljandis kolm ööd ja neli pikka päeva.

Viljandist tagasi, oleme rahulolevad ja rahulolematud üheaegselt. Rahul sellega, et oli vahva reis. Mitte rahul sellega, et päris mitu kohta jäid kogemata, kuna neli päeva osutus liiga lühikeseks ajaks, et kõigest heast, mida Viljandi pakub, osa saada. Üks on siiski kindel. Viljandi ei ole päris kindlasti enam depressiivane. Viljandi on nüüd… eksklusiivne.

 

Schloss Fellin ja Park Hotell Viljandi.

 

Need kaks on niisugused hotellid, mille pärast Viljandisse tasub sõita. (Lisaks veel käputäis väga vahvaid kortereid linna erinevais paigus). Lossihotelli hinnaklass on niisugune, et kolme öö hinnaga saaks kindlasti veeta nädala Egiptuses. Keda see võrdlus sama sügavalt puudutab kui HU? laul, võiks siinkohal Egiptuse puhkusekataloogid üles otsida, selle asemel, et Viljandi kohta edasi lugeda.

 

 

Butiikhotell Schloss Fellin ei jäta sisenemisel üldse hotelli muljet. Kohustuslikku vastuvõtuletti ei paista kusagil. Sisened otsekui kellegi villasse. Pardon, oma villasse. Vähemalt üheks ööks, aga ikkagi oma villasse.

Ja see villa on ajalugu pungil täis sõna otseses mõttes. Kas teadsite, et Viljandis oli lennukitehas? Või et esimesed Mercedese alarmsõidukid valmisid siin? Hotelli seintel olevad infotahvlid pajatavad ühteaegu nii lossi kui Viljandi lugu. Toad on ahvatlevalt sisustatud. Kutsuvad hotelli jääma ja mitte välja minema. Väike spaa on kirss tordil.

Niisugust privaatsust ja delikaatsust, nagu pakub oma külalistele Schloss Fellin, kohtab Eestis veel vaid Pädaste mõisas. Luksusel ja privaatsusel on oma hind. Ja Eestis on see madalam, kui sama taseme pakkujate juures mujal maailmas.

 

 

Aga kui luksuse eest ikka ei täi kuidagi raha välja käia, siis “Eesti keskmises” hinnaklassis Park Hotell Viljandi pakub kuhjaga rohkem isikupära ja mugavusi, kui “keskmised Eesti hotellid” seda teevad. Park Hotelli teeb eriliseks väga efektne aatrium. Kõrgemate korruste tubadesse viivad puidust sillad risti üle aatriumi. Ka sellel hotellil on põnev ajalugu. Lugege selle kohta hotelli kodulehelt.

Siin saab vähemalt neli korda ööbida nii, et iga kord jääb mulje, otsekui oleks hoopis teises hotellis. Pargivaatega tuba, katuseaknaga tuba, aatriumivaatega tuba ja sviit on igaüks nii omanäolised, otsekui asuksid erinevates hotellides.

Mõlemad hotellid on niisugused, et ainuüksi emmas kummas ööbimise kogemuse saamiseks tasub Viljandisse sõita. Ja kui korra olete ära kogenud, tahate teist korda veel.

 

 

Restoran Schloss ja restoran Ormisson

 

Kui mõlemad hotellid pakatavad isikupärast, siis nende restoranid on otsekui vastukaaluks väga konservatiivsed. Miks?

Klient on kuningas. Ja Eesti päritolu kuningas (välisturism taastub aeglaselt) teab kaljukindlalt mida ta tahab. Mida ta kohe kindlasti ei taha, on see, et teda toiduga miskit moodi üllatada proovitakse. Sestap on mõlema hotelli restoranid kindla peale minek nende jaoks, kes soovivad tuttavate maitsetega kvaliteetset toitu ning selle kõrvale tuttavaid kvaliteetseid jooke.

Restorani Schloss Tallinnast tulnud nimekas peakokk Toomas Lääts püüab aeg-ajalt eriõhtusöökidega teha midagi kõnelemapanevat, aga mida julgem on eksperiment, seda kahtlustavam on publik. 24. novembril toimub kokteiliõhtusöök, selle pärast tasub maitseelamuste otsijail Viljandisse sõita küll.

Lisaks restoranile on mõlemal hotellil ka kohvikud. Küllap on kuningad maiad, sest mõlemad kohvikud pakuvad märkimisväärselt head magusat. Ja kindlasti on maiad Viljandi elanikud, sest kohalikku klientuuri käib mõlemas kohvikus ohtasti.

 

 

Mida teha Viljandis?

 

Seda on üllatavalt palju. Visit Viljandi koduleht annab ammendava ülevaate. Ainuüksi jalutamine Viljandis pakub eksklusiivset silmailu igal sammul vahelduva arhitektuuri, järve ning mägedega. Ugala oma väga tiheda ja mitmekülgse mängukavaga on teater, millele sarnast Eestis ei ole.

Ja söögikohti, mille pärast Viljandisse tulla, on nüüd samuti mitu. Kohvik Fellin püsib tuntud headuses oma söögikaardiga. Pakub eristuvat joogivalikut ning nooruslikku ja suhtlemisaltit teenindust. Just see viimane teeb Fellini eriti unikaalseks.

Rohelise Maja Pood ja Kohvik on jätkusuutliku elustiili majakas. Pakub üle linna kohvi ning pirakaid saiakesi ning tervislikku sooja ökotoitu. Teist sarnast ökokogukonna kantsi Eestist ei leia.

koduKOHVIK pakub häid kokteile ja Lõuna-Aafrika veine ning kodusel moel valmistatud toitu koduses ümbruses. Teistmoodi eristuvat miljööd ajaveetmiseks joogiklaasi taga või kergeks eineks pakub Villa Maria. Täiesti omaette nähtus on Armeenia Köök Soso Juures. Pakub väljastpoolt kuuri meenutavas hoones säravvalgete triiksärkidega sügavmustades vestides ja viigipükstes armeenlastest kelnerite serveeritud omapärast segu Armeenia ja Eesti köögist.

On ka üks “kohustuslik” söögikoht Viljandist väljas – Võrtsu Sahver, kus alati on laual angerjas ning toidud teistest Võrtsjärve hooajalistest kaladest.

Vaadake, kui palju sai kohti millesaranaseid mujalt, kui Viljandist, ei leia! See loetelu ei ole muidugi mitte ammendav, aga on piisav selleks, et mõista: Viljandi on tõepoolest saanud depressiivsest eksklusiivseks. Neli päeva Viljandis ongi väärt rohkem, kui järjekordne nädal aega Egiptuses.

Veel

Narva. Meie Narva

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi