Ajakiri

Eesti külalislahkuse uus tase

4. Oktoober 2023

Öeldakse, et mis ei tapa, teeb tugevamks. See peab praegu vägagi paika Eesti külalislahkuse majandusharus toimuva osas. Tallinnas on kaks hotelli ärganud uuele elule. Meie esimene kliendikogemus lubab väita, et  nende majutusasutuste eelmised versioonid oleksid otsekui jäänud maha mingisse eelmisse ellu.

 

Radisson Collection Hotel Tallinn

 

 

Tallinna City kõrghoonete kollektsioon muudkui täieneb. Radissoni hotell oli nende seas küll üks esimesi. Aga ausalt öeldes oli tegemist suhteliselt suvalise hotelliga, kuhu endal väga asja ei olnud ning mis ka külalistele ööbimispaiga soovitamisel eriti meelde ei tulnud.

Covidi ajal tehti majas põhjalik remont, uuendati kontseptsiooni ning palgati uus juhtkond. Tulemuseks on hotell, kus kõigest eelnenust on säilinud vaid sõna otseses mõttes neli seina.

Kesksemat asukohta Tallinna linnas annab otsida. Lakkamatu liiklusmüra detsibellid on siinkandis kindlasti kogu linna ühed kõige kõrgemad. Nendest veel mitte toibunud sisenejat tervitab hotell kõigepealt rahustava aroomiga. Juba mõne sõõmu järel on tunda, et maailm hotelli seinte vahel on sootuks teistsugune, kui see, mis jäi ukse taha. Siin domineerivad asjalikkus, esinduslikkus ja rahulikkus. Isegi bussiga just treeningult naasnud jalgpallimeeskond ei saa siin oma elustiili kehtestamisega hakkama ning haihtub kiiresti oma tubadesse.

 

 

 

Fuajees ei jää kuidagi muljet, et pea kohal on 278 hotellituba, millest hetkel vaid neljandikus ei ole asukaid. Teeninduse leti taga on teenindajaid rohkem kui kliente leti ees. Eelnev online sissergistreerimise võimalus tähendab seda, et toakaardi saab kätte sekunditega.

Aulabaar peidab ennast diskreetselt ribiseina taha. Baari taha peidab ennast omakorda restoran. Tegemist on kunagise moodsa Eesti köögi kultusrestorani MEKK uue tulemisega. Baari joogikaardil on au sees kohalikku päritolu märjuke. Nendel, kes olid täiskasvanud juba möödunud sajandil tasub meelde tuletada, kuidas mekkis Vana Tallinn Sovetskoje Shampanskojega ja küsida baarmanilt selle segujoogi kaasajastatud versioon.

 

 

MEKK ise on nüüd kogupäevarestoran, pakub hommiku-, lõuna- ja õhtusööki. Eriti rikkalik ja väga  hästi ka kohalikke maitseid esindav on hommikusöök. Ausalt öeldes pole paha mõte seda siia sööma tulla ka siis, kui  ise hotellis ei ööbi. Õhtul ja lõunal saab MEKKis nautida Eesti köögi väsimatu uuendaja Rene Uusmehe kordumatut kokanduslikku käekirja. Hea, et MEKK on jälle tagasi ja Eesti köögi uuendamine päris seisma ei ole jäänud.

Hotelli kõige kõrgemal korrusel asub teine moerestoran ISSEI. Nikkei, ehk Jaapani-Peruu segaköögiga restorani leiab praegu igast toidumoeteadlikust linnast. Tallinn kuulub siis nüüd ka niisuguste hulka. Sealjuures ei ole ISSEI Londoni või Kopenhaageni Nikkei köögiga restoranidega võrreldes mingi kolkarestoran, kannatab võrdluse väärikalt välja. Ka kokteilibaar koos võrratute vaadetega katuseterrassilt on tasemel.

 

 

Hotellist erinevatesse ilmakaartesse avanevad vaated on üks kindel põhjus, miks just see hotell kõigi teiste seast välja valida. Koridori mõlemas otsas on avarad aknad kust avanevad vaated lähevad seda maalilisemaks, mida kõrgemale korrusele minna. Isegi spaa basseinist avanev vaade kinnitab, et hotelli seinte vahel on parem olla, kui nendest väljapool.

Tubadest on kõige efektsemad nurgatoad kõrgematel korrustel. Kui kõiki hotelli pakutavaid hüvesid põhjalikult nautida siis jääb toas veetmise aega kahetsusväärselt väheks. Radisso Collection Tallinn pakkus meile linnapuhkuseks variandi, mille peale me ise ei oleks tulnud: püsi hotellis ja ära lahku siit hetkekski.

 

Nunne hotell

 

 

Tuliuus Nunne hotell Tallinna vanalinna serval on Radissoni hotelliga võrreldes sootuks teistsugune. Kuigi neli korda väiksem, on Nunne oma 74 toaga vanalinna kohta suur hotell. Haarab enda alla terve väikese kvartali ja on seestpoolt nii sopiline, et esimeste hotellis viibitud tundide ajal on väike äraeksimine ning ringi ekslemine garanteeritud.

Toad, millest igaüks on eriilmeline, paiknevad kolmel korrusel ja jagunevad seitsmesse erinevasse kategooriasse. Kõige enam eristuvad teistest ajastutoad, milledes üheks seinaks on 13. sajandist pärit kindlusemüür. Ja hoovitoad, kus igal toal on privaatne sissepääs hotellikvartali hoovist. Keldrikorrusel asuv tilluke privaatspaa üüritakse korraga ainult ühele seltskonnale, sest sinna mahub 2-10 inimest.

 

 

Hotelli restorani avamine oli aasta oodatuim sündmus Tallinnas. See ootamine tasus ennast ära. Nunne hotelli restoran Âme (hing prantsuse keeles) esindab uut hingamist Eesti restoranimaastikul.

Möödunud sajandi lõpul taasiseseisvunud Eestis oli esimene gastronoomiline teenäitaja restoran l`Artiste sõnumiga, et toit ei ole mitte pelgalt kõhutäide vaid on ka kunst. Sellest kunagisest restoranist on nüüd inspireeritud üks Âme esimese menüü roogadest harknääre mustjuurega. Âme sõnum on: toit, see on nauding.

 

 

Nunne hotellis ööbimisest saadud kogemus erineb üksjagu sellest, mida pakkus Radisson. Kui viimane oli pelgupaik kesklinna kära ja virrvarri eest, siis Nunne on üks orgaaniline osa vanalinnast. Vanalinna rahustav miljöö kestab edasi hotelli vestibüülis, restoranis ja numbritubades. Hotellist väljumine ei olegi nagu väljumine, vaid astumine vanalinna ühest kvartalist teise.

 

Veel

Narva. Meie Narva

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi