Ajakiri

Kõige paremad restoranid. Meil ja mujal maailmas

22. Juuni 2023

 

Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid:

107 restorani Taanist

78 restorani Rootsist

50 Norrast

34 Eestist

28 Soomest

7 Islandilt

Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme tähe restoranid säilitasid oma staatuse. Kahe tähe restorane on nüüd kokku 14. Nende seas 3 uut:

Koan Kopenhaagenis

Aira Stockholmis

180 Degrees by Matthias Diether Tallinnas

 

Ühe tähega on pärjatud 64 restorani, nende seas 14 uut. Lõviosa uusi Michelini poolt äramärgitud restorane näib omavahel ühendavat see, et need asuvad väiksemates linnades või hoopis asulatest eemal looduse keskel.

Ka sellel aastal sarnaselt eelnevatega olid põhjamaade kohalikud toiukriitikud rahuolematud nii Michelini poolt soovitatud restoranide koguarvu kui ka tähti pälvinud restoranide vähesusega. Varasematel aastatel korvas selle puudujäägi regionaalne restoranigiid White Guide, kuid käesoleval aastal tegutseb see veel vaid Eestis, soovitades ligi 150 kohalikku söögikohta üle kogu maa. Seega restoranigiid, mis leiaks üles kõik  äramärkimist väärivad restoranid, või vähemalt suurema osa nendest, on Põhjamaades praegu puudu.

Aga see on Michelini poolt kindlasti õige tähelepanek, et üha enam kokkasid läheb toitu tegema sinna, kus kasvavad toorained. Eriti Põhjamaades. Jätkusuutlikkus. Võimalikult väike jalajälg looduses. Tooraine kasutamine ninast sabani ja juurest ladvani. Värsked ürdid metsikust loodusest. Need põhimõtted ühendavad juhtivaid restorane Lõuna-Eestist Põhja-Norrani.

Kohaliku söögi kõrvale pakutakse üha enam kohalikke jooke. Marjaveinid ja kokteilid kõige uskumatumate taimede mahladest on ehe Põhjala eripära.  Hea restoran on palju rohkem kui pelgalt hea köök. See on koka, sommeljee ja teenindaja tiimitööna loodud maitsete harmoonia ning meeleolu. Viimase puhul on samuti väga tähtsad restorani miljöö ning asukoht.

Kas kõlab nii nagu need restoranid peaksid olema üksteisega äravahetamiseni sarnased? Kaugel sellest! Pakume valiku uutest Michelini poolt soovitatud restoranidest, kus igaüks omal maal esindab just neid ülaltoodud põhimõtteid, aga omati on kõik omavahel võrrelduna nii erinevad, kui olla võib.

Restoran Soo, Maidla nature Resort, Eesti 

Restoran, Porvoo, Soome

Restoran Signum, Mölnlycke, Rootsi

Restoran Kadeau, Bornholm, Taani 

Restoran Stallen, Oslo, Norra

Restoran Dill in Reykjavik, Island

 

Äsja samuti oma nimekirjad välja kuulutanud Opinionated About Dining ja The World’s 50 Best Restaurants kuulutavad uue kultusrestorani sündi Kopenhaagenis. Esimeses nimekirjas on restoran Alchemist kuulutatud Euroopa parimaks (teisel kohal on Frantzen Stockholmist). Maailma kõige paremate nimekirjas aga leiab sama restorani 5. kohalt.

Head maailmamaitsete avastamist!

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi