Ajakiri

Kogu Eesti gastronoomia areng toimub praegu ühes laoruumis!

1. Mai 2023

Mis toimub praegu meie restoranimaailms? Kui piltlikku võrdlust otsida, siis harjumuspärane maailm on kadunud merepõhja nagu Titanic. Restoranid hulbivad määratlematuse ookeanis ja haaravad kinni millest tahes, et edasi eksisteerima jääda. Kaheksajalg on menüüdest “välja söönud” lõhe. Kotlet on burgerikukli vahelt välja roninud ja laiutab erinevates menüüdes erineval moel.

Ka eelmine kriis 15 aastat tagasi kutsus samuti esile kõigepealt tagasimeku, seejärel aga galopiga edasimineku, mis viis Eesti restoranid päriselt maailmatasemele. Tunnistagem ausalt, Eesti paremates restoranides kohtas rohkem välismaalasi, kui kohalikke. Aga nii ongi lood kõikide maade paremate restoranidega. Niimoodi see “sisuline eksport” sünnib.

Võrreldes eelmise kriisiga on praegusel kaks olulist eripära. Esiteks. Restoranid proovivad ellujäämise nimel keskpärastuda, pakkuda midagi, mis kindlasti meeldib kõigile. See tee on kiiresti viimas sinna, et vahet ei ole kus sa sööd, ühte ja sedasama sööd ikka. Teiseks. Nende restoranide, kes ikkagi punnivad veel, et oma taset edasi parandada, jõupingutustest ei piisa. Kui riik külalislahkuse majandusharu maksustamise plaani ümber ei mõtle ja nende tegevuse stimuleerimise saemel  omandi  hoopis natsionaliseerib. (Kuidagi teistmoodi ei oska majutusasutuste maksutõusu ja restoranidele kavas olnud maksulangetusest loobumist kommenteerida). Siis ei ole riigil selle sektori tegevusest tulu oodata. Makse ei kogune mitte senisest rohkem, vaid vähem. Aga erinevalt ettevõtjast ei vastuta poliitik mitte millegi eest.

Nagu rasketel aegadel ikka, toimuvad olulised sündmused varjatult. Praeguse Eesti gastronoomia kui mitte ainus, siis kõige ulatuslikum arendustegevus igal juhul, toimub ühesainsas kohas. Teiste laohoonete keskelt küllaltki raskelt leitavas laoruumis! Kes ei usu, saab ise minna vaatama. Ja mitte ainult vaatama, vaid ka maitsetest osa saama.

Eesti kokakoondis harjutab ETS Nordi ventilatsiooniseadmete tehase lattu sisseseatud harjutusköögis järgmise aasta veebruaris Stuttgardis toimuvaks Kulunaaria Olümpiaks. Olümpiast loe veel siin. Võistlema minnakse kohalike toorainetega, mida pakub meie maa, mets ja meri. Üksikutel päevadel avatakse tagasiside saamise nimel köögi kõrval pop-up restoran.

 

8. mail toimub esimene niisugune õhtusöök, kuhu iga huviline saab endale pileti lunastada. Kolmest roast koosnevas menüüs on:

 

Pähkla forell, nuikapsas, krevetisuflee.

Hirveballotiin, mustjuur, seenekroket.

Astelpaju bavaroise, kadakas, valge šokolaad.

Hind ühele 70€, koos veinidega 100€

 

Oma soovist osta pilet(id), tuleb kirjutada chef@chef.ee 

 

Väike filmilõik sellest, kuidas laoruumi-õhtusöök välja näeb:

 

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi