Ajakiri

Eesti restoranide hindamise päevik

1. November 2019

Restoranigiid White Guide (inglisekeelne) / Eesti Maitsed (eestikeelne) hoiab nüüd Eesti restoranielul silma peal aastaringselt. Lehitseme restoranide hindamispäevikuid ja jagame teiega kõige uuemad sissekanded.

Hindamissüsteemi vaata siit

Restoranijuhti Eesti Maitsed vaata siit.

 

Põhjala Tap Room

Punktid: toit 28/65 kokku. Väga hea tase

Õlu ja suitsuahjuliha

 

Põhjala Tap Room asub õllevabriku teisel korrusel. Avaras ruumis püüab esimesena pilku neljakandiline baarilett kokkulugematu arvu õllekraanidega, millest igaühest voolab välja erinev märjuke. Resto avatud köök on paigutatud tagaseina. Kindlasti ei ole see juhuslik asetus. Õlu täidab Põhjalas kandvat rolli ning söök ja muud joogid on abilised. Uue Eesti õllekultuuri mujale maailma eksportija joogid on muidugi ikoonilised, kuid hästiklappivat sööki nende kõrvale ei ole kerge leida. Seepärast ülimat harmooniat joogi ja söögi vahel siin väga taga ei aetagi. Mõlemad on omas valdkonnas klass omaette ja omavahel saavad normaalselt läbi. Küllap veel vähesed lähevad Põhjalasse rohkem söögi ja vähem joogi pärast. Aga need, kes lähevad, teavad, mida nad teevad. Siin küpsetatakse ju üle linna suitsuahjuliha. Nii head, et ka lihtsalt vett kõlbab kõrvale rüübata ja ei olegi millestki ilma jäänud. Räägitakse, et lihtsaid jooke ja lihtsaid sööke on kõige raskem teha. Vähemalt Põhjalas seda osatakse. Eeskujulikult.

 

Pastoraat

Punktid: toit 27/63 kokku. Väga hea tase

Kellele kohvik, kellele restoran

 

Kunagises pastoraadimajas asuvad nüüd Pärnu kõige uuem butiikhotell Rosenplänter ning kameeleon-söögikoht Pastoraat.

Kameeleon? Hommikul pakutakse siin hommikusööki hotellielanikele ja linnarahvale ehk Pastoraadi päeva esimene pool kulgeb küllaltki klassikalise kohvikuna. Pealelõunasel ajal muutub restoran pigem kokteili lounge’iks. Õhtul aga on Pastoraat restoran mis restoran. Nendest kolmest erinevast funktsioonist ei tasuks eraldi rääkida, kui tegemist oleks niisuguse kohaga, mis isegi ei oska ennast määratleda. Neid ikka veel leidub! Aga pastoraat on kohvikuna igati eeskujulik. Selles veendumiseks ei ole vaja teha muud, kui tellida tass kohvi ning üks leivapirukas. Leivapirukas on hakkliha-seenetäidisega rukkileivakukkel, mis on eestlaste musta leiva kiindumuse kõige uuem väljendus.

Pastoraadi kokteilid, milledes domineerivad isemaitsestatud ja omavalmistatud koostisained, on kindlasti Pärnu linna ühed kõige paremad. Aga kannatage õhtuni! Toite ei ole menüüs palju ning koostisained on ka hästi tuttavad ning mitmes kohas söödud. Aga kasvõi lihtne kanašašlõkk kinnitab, et toiduvalmistamise oskuste poolest konkureerib see kameeleon julgelt linna kõige paremate restoranidega.

 

Kampus

Punktid: toit 24/64 kokku. Väga hea tase

Austrid ja vahuvein. Burger ja õlu

 

Siin on kaks põhjust, miks Kampusesse minna. Väga erinevad, kui mitte suisa vastandlikud põhjused, kas pole?

Kampus on Eestis ennekõike ülikoolilinnana tuntud Tartusse toonud lõpuks ometi linna imago’le vastava värske tuulepuhangu ka toidukultuuris. Kampuses nauditakse austreid šampanja saatel samas lauas naabritega, kes eelistavad burgereid ja õlut. Noore andeka koka Ken Trahvi lootsitud Peakoka Nurk pakub toitusid, mis on ühteaegu nii slow kui fast. Tervisetoiduteadlikele on mõeldud kausitoitude Kausi lett sealsamas kõrval. L-kujulise leti kummastki otsast leiab lisaks Eesti ühe tuntuma burgerirestode keti Uulits ning kokteilibaari.

Eesti rahvustoit on ühepajatoidu-nimeline hautis, kus patta läheb kõik, mis külmkapist leida. Kampus on ühepajatoit restoranikontseptsioonide seas. Halvas hautises seguneb kõik kokku üheks kirjeldamatuks maitseks. Aga heas hautises on iga koostisaine maitse eraldi äratuntav. Selles mõttes on Kampus perfektne ja hästi läbimõeldud hautis. Juhuslikke koostisaineid sellest ei leia.

 

Grand Holm Marina

Punktid: toit 24/61 kokku. Väga hea tase

Peaaegu jalad vees

 

Haapsalu jahisadam Grand Holm Marina on kõlavat nime väärt – tegu on ühe kõige kaunima jahisadamaga Eestis. Selle restorani lauad on suvel veele nii lähedal, et kui kai oleks madalam, saaks söögi ajal jalad vette pista. Söögid samuti, aga joogid eriti on paeluva miljöö väärilised. Paap Pihelgas on Eesti parimaid barista’sid, seepärast tasub siia tulla kasvõi ainult kohvile. Erinevate väikeröstijate kohvid vahetuvad menüüs pidevalt.

Aga pelgalt kohvile tulnud siin enamasti vaid sellega ei piirdu. Klaas omavalmistatud limonaadi või kokteil huvitavatest, samuti peamiselt isetehtud koostisainetest ja siis on juba raske olla mitte uudishimulik söögikaardi suhtes. Kõige levinum kohalik kala räim on siin meie mäletamist mööda alati menüüs olnud, erinevatel aegadel erinevalt, kuid alati huvitavalt ja maitsvalt valmistatud. Niimoodi tagurpidi, kohviga alguses ja mõtteliselt jalad vees söögid Grand Holm Marinas enamasti kulgevad.

 

Ragu

Tase: Soovitame

Kodune toit tagasihoidlikus miljöös

 

See vist küll nüüd soovitusena ei kõla? Aga sõna-sõnalt just niisugune söögikoht Ragu on. Mõeldud nendeks hetkedeks, kus ise kodus süüa teha ei taha, pidulikkust ega seltskonda ei ihka, aga lihtsalt, kuid samas hästi sooviks süüa küll. Selliseid hetki tuleb elus ette ilmselt sagedamini, kui oskaks arvata. Sest vaatamata sellele, et Ragus enamasti pikalt aega ei veedeta, üksindusehetki siia otsima tulla küll ei tasu. Inimesed muudkui tulevad ja lähevad.

Päevasel ajal on targem ette arvestada väikese järjekorraga. Ragu toitude hinnatase on niisugune, et restorani lähemas ümbruses töötavatel või elavatel inimestel võib tekkida mõttekoht, kui sagedasti on üldse ise kodus otstarbekas süüa teha. Niisuguseid roogasid, mille pärast siia tulla, otseselt ehk ei olegi. Samas on menüü nii piisavalt pikk ja parasjagu kiiresti uuenev, et ikka saab süüa seda, mida just kodus oleks teha tahtnudki.

 

Restoran Söe

Punktid: toit 30/69 kokku, kõrgtase

Pikk 71, Tallinn

info@soerestoran.ee

Telefon: 630 6355

Reserveeri laud siin.

 

Maitserännakud ajas ja ruumis

 

 

Söe tervitab kõiki oma külalisi väikese ümmarguse lõkkekartulikroketiga. See serveeritakse kadakaokstest padjal, mis leeklambiga kliendi laua juures suitsema süüdatakse. Lõkkes küpsetatud kartuli maitse suus ja ümberringi hõljuv suitsuaroom viivad küllap iga külalise viivuks tagasi lapsepõlvest kõige eredamalt meenuvate maitsete manu. Sinna pikalt pidama ei jääda.

Talinna ühes kõige efektsemas butiikhotellis asuvad restoranid on läbi aegade kõik olnud suure ambitsiooniga ning Eesti paremikku kuuluvate peakokkadega. Möödunud aastal uksed avanud Söe ei ole erand. Lapsepõlve lihtsad maitsed asenduvad kiiresti kõige kaasaegsematega, mida Eestis praegu pakutakse. Kolme erineva kala kuubikutest mosaiik suitsutatud toorjuustu, kurgi ning hapukoorega ning Järvamaa veiseliha carpaccio, mida koheva pilvena katab Andre talu juust, on uue Eesti köögi stiilinäited. Toidud, mille pärast siia tasub tulla.

Söe on peakokk Pavel Gurjanovi esimene oma restoran. Tema autoriköök on ilmselgete Prantsuse mõjutustega, kuid sealjuures väga personaalne ning talle ainuomaselt isikupärane. Paveli roogade maitsed rändavad Põhjala ja Prantsusmaa vaheruumist ning traditsioonilisest Eesti köögist otse tänapäeva aega. Autoriköögiga restorane ei ole Eestis kuigi palju. Söe tegemistel tasub hoida silm peal. Iga uus menüü on uus elamus.

 

Restoran Pelm

Tase: soovitame

Peterburi tee 2, T1 Mall of Tallinn

Telefon: 60 047 77

 

Mitte ainult pelmeenid

 

 

Oleme kaua oodanud aega, millal saaksime soovitada esimest söögikohta mõnes Eesti rohketest kaubanduskeskustest. Võttis aega, aga ootasime ära. T1 Mall of Tallinn paistab silma suure söögikohtade arvu poolest. Neid on kokku 32. Üks on teistest üle – Pelm.

Kõigepealt äratab suur restoran usalduse lakoonilise, kuid hästi liigendatud interjööriga, kus domineerivad puidust pinnad, mustaks värvitud metall ja rohked rohelised taimed. Menüü tekitab esimene kord kõhkluse, kas nii palju erinevaid toitusid, kui siin kirjas, on ikka võimalik hästi valmistada.

Tellime nimest Pelm johtuvalt pelmeene erinevate täidistega ja kahtlus hajub kiirelt. Need on kohapeal käsitsi valmistatud ning parajalt mahlaseks ja suussulavaks keedetud. Järgmistel kordadel sõime grill-liha, parti Vene köögist ja pilaffi Usbeki köögist. Seni pettuma ei ole pidanud, toidud on hästi valmistatud ja maitsvad. Kõige õigem jook nende kõrvale on Pelmi oma õlu, mida pruulib nende jaoks Raasiku väikeõlletehas.

 

Baojaam

Tase: soovitame

Kopli 1, Balti Jaama Turg, Tallinn

Telefon: 56 871 157

Täitsa nagu päris jaam

 

 

Balti jaama Turg ja Depoo ümbrus üheskoos moodustavad Tallinna tänavatoidu südame. Kokku mitukümmend erinevat kohta pakuvad kõhutäidet seinast seina. Valikut on ohtralt ja igal kioskil on oma väiksem või suurem austajaskond.

Baojaama ei pruugi teiste keskelt üldse üles leida. Väike müügilett turul pakub viit erinevat baod ning nelja alkoholivaba jooki. Silma hakkab ta ennekõike sellega, et lõunasel ajal tuleb oma baod kõigi teiste soovijate eest sõna otseses mõttes kätte võidelda. Kui lähete tipptunnivälisel ajal, on rahulikum, aga kiire toiduga ärge ikkagi parem arvestage. Baojaam on nagu päris jaam, inimesed muudkui tulevad ja lähevad ning haaravad endale baod kaasa sama kiiresti, kui valmistada jõutakse.

Kiiruse pärast siin maitses järeleandmisi ei tehta. Otsuse, missugused baod valida, saate kõige lihtsamalt teha täidise järgi. Vastavalt sellele kas eelistate taimset, kalmaari, veiseliha, põrsaliha või kanaliha, sest valmistatud on kõik viis võrdselt hästi.

 

Restoran Nok Nok

Punktid: toit 28/67 kokku, kõrgtase

Vana-Posti 7, Tallinn

info@noknok.ee

Telefon: 53 331 744

Broneeri laud siin.

 

Tulise toiduga kehva ilma vastu

 

 

Aasia köök on moes ka Eestis, aga kvaliteet kõigub seinast seina. Tai restoranid on nende seas vahest kõige stabiilsemad. NokNok eristub Tai restoranide seast sellesama sulni meeleolu pakkumisega, mida Taimaa külastajad on saanud kogeda Bangkoki paremate hotellide restoranides. Kõrvupaitav muusika, rahu ja vaikus, väljapeetult stiilne interjöör. Ka teenindajad liiguvad siin hääletult ning märkavad külaliste vajadusi. Meeleolu, mille personal siin loob, on Tallinna restoranides harvaesinev. Toidud on Nok Nokis autentsed. Ehk pisut vähem tulised, kui need, mida Taimaal armastatakse pakkuda. Tegelikult hoiatavad teenindajad kõige põletavama maitsega toitude puhul külastajat ning köök reguleerib maitse tema soovile vastavaks. Supid kipuvad toiduvaliku seas ikka vähem või üldse mitte meelde jääma. Nok Nokist aga leidsime väga meelepärase – niisuguse, mis omal moel haakub veidi ka põhjamaiste maitsetraditsioonidega. Kui teile meeldib piimasupp juurviljadega, siis peate ära proovima Tom Kha Kai. Lapsepõlvest saadik tuttava piimasupi magushapukale maitsele lisandub selle supi puhul mõõdukalt teravust. Koostisained peale leeme on muidugi põhjamaisest piimasupist sootuks erinevad. Bangkokis pakuvad sarnased restoranid varjupaika lõõskava päikese, sudu ja tungleva rahvamassi eest. Tallinnas pakub Nok Nok varju kehva ilma ja tusase meeleolu korral.

 

Restoran Ülo

Punktid: toit 28/73 kokku, kõrgtase

Kopli 16, Tallinn

info@ulo.ee

Telefon: 60 500 52

 

Ülo petab ära 

 

 

Restoran Ülo on nende enda sõnade järgi taimetoidurestoran, kus saab ka liha ja kala. Võrreldes teiste restoranidega, on menüü proportsioonid siin teistsugused. 80% roogadest on taimsed ja 20% kala või lihaga.

Ülot võiks lausa teraapiliseks restoraniks nimetada, sest Ülo on kõige õigem koht Eestis liigse lihasöömise-vastase teraapiaga tegelemiseks. Kohe pärast avamist petsid nad esimeste toitudega meid ära. Chilli con tofu oli roog, mille puhul maitse suus ja põgus pilk toidule taldrikul kinnitasid mõlemad – liha on olemas. Aga ei olnud.

Nüüd vedasid nad meid uuesti ninapidi. Seekord kalaga. Suitsuse porgandi suitsuaroom jõudis ninna palju varem kui ettekandja taldrikuga laua juurde. Esimene pilk õliga läikivaks võõbatud ahvatlevatele porgandiribadele kinnitas – see on  lõhekala. Maitse suus ei vaielnud vastu. Aga ei olnud lõhe, ikka porgand oli.

Tegelikult ei tembuta Ülo midagi. Vastupidi. On tõsine restoran, mis pakub tõsiseltvõetavat toitu ka nende jaoks, kes ei taha taldrikut puudutada, kui sellel liha ei ole.

Veel

Narva. Meie Narva

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi