Ajakiri

Muhu saar on Eesti Bornholm

9. Oktoober 2019

Isegi mõte Eesti ja Taani restoranide või toidumaailma omavahel võrdlemisest tundus kohatu veel paar aastat tagasi. Taani oma jätkusuutlikkusega ja maailma tippu kuuluvate restoranidega oli Eesti jaoks teisest ilmast. Paljude jaoks on ilmselt praegu ka. Aga ärme võrdle riike, võrdleme näiteks Bornholmi ja Muhu saart.

Bornholm on Muhust pisut suurem suvise toiduturismi soositud sihtkoht. Hooaeg algab mais ja lõppeb oktoobris. Talvel asustavad saart peamiselt kohalikud. Mida öelda võrdluseks Muhu kohta… Kui sarkastiliselt, siis on tegemist läbisõidumaaga teel mandrilt Saaremaale. Kui sisuliselt, siis saab siit oma õlut ja veini. Kohalikku või vähem kohalikku, aga alati piisavalt head sööki. Kas Muhu saar võiks tõepoolest kannatada välja võrdluse Bornholmiga? Vaatame…

Kadeau

Bornholmil on teha üllatavalt palju. Vaatamisväärsuseid on vana kindluse varemetest eriliste kirikuteni. Väikestes idüllilistes külades on hea ringi jalutada. Olulisemates neist on kindlasti üks või mitu suurematsorti suitsuahju, kus suitsutatakse kõigepealt heeringat ja seejärel kõike muud. Bornholmil pruulitakse samuti oma õlut, kääritatakse marjaveini ja päris veini, destilleeritakse kanget napsu. Kolm päeva kaob otsekui linnulennul.

Aga mis turistid Bornholmile toob? Üks restoran, millel nimeks Kadeau. See pakub kohalikest toorainetest tehtud sööki saarel turismihooajal. Ja nendest samadest toorainetest toitu Kopenhaagenis aastaringselt.

 

 

Tuttav rääkis loo, kuidas ta lendas koos paari kaaslasega Bornholmile Kadeuasse sööma. Saare väikese lennujaama autorentija tundis huvi, mis külalised saarele tõi. Kui kuulis, et Kadeau, siis ulatas neile broneeritud tillukese Toyota võtmete asemel suure Mercedese omad ning raha juurde ei küsinud.

Restoran ise on tagasihoidlik majake mere ääres liivaranna kohal veidi kõrgemal kaldal. Toit on siin imeline ja hinnaline, sellele vaatamata jäävad pooled soovijad ukse taha. Viimaseid lohutatakse klaasi veini ja sõbraliku jutu ning asjalike soovitustega, kus veel saarel süüa võiks.

Mis on Muhul vastu panna? Kaua mõtlema ei pea.

Pädaste

See mõis on Muhu saarega teinud täpselt sedasama, mida Kadeau Bornholmiga. Andnud põhjuse tervele maailmale siia tulemiseks. Mõisa restoran Alexander on White Guide’i punktide põhjal Bornholmi Kadeauga võrreldaval tasemel, aga ööbimise tasemega edestab kõiki majutusepakkujaid Bornholmi saarel.

Saksa kokad Stefan Berwanger ja Achim Braitch arendavad kohalikku kööki, otsekui oleks tegemist oma maa köögiga. Osaliselt juba ongi, sest Stefani oma maja saarel on valmis ja ta ise on sisse kolinud. Tuulehaugist ja Muhu lambast road praeguses menüüs väärindavad saare oma toorainet maksimaalselt.

 

 

Achim Braitschile meeldib Saaremaa looduses ringi kolada. See, mida ta sealt taldrikule söömiseks kokku korjab, on teinekord päris ootamatu. Suvise menüü magustoit Muhu mets oli tehtud kasest, männist ja kuusest. Sügisene Muhu rand on inspireeritud vahujänestest laineharjadel ja kaldal ning on tehtud kaerast ning karamellist. Õhtusöögi lõpetab väike fermenteeritud männikäbi.

 

 

Pädaste ja Kadeau tase ja hinnaklass ei ole sobilikud massituristidele. Mida kõigile kättesaadavat kummalgi saarel pakkuda on?

Vingården Lille Gadegård

 

Aquavitile ja õllele lisaks kääritatakse Bornholmil ka marjaveine. Alates käesoleva sajandi esimestest aastatest on saarel oma viinamarjaistandus, kus viinapuude all on ligi kolm hektarit maad. Suvel, nendesamade viinapuude kõrval ja vahel pakutakse buffet-õhtusööki lihast, mis pärineb suuremas osas oma talu loomadelt ning juuakse kohapeal ära suurem osa talus tehtud veinist. Täiesti ootamatu ja väga rustikaalne elamus.

Suitsuahi ja avatud tuli asendavad moodsat köögitehnikat suuremas osas söögikohtadest. Suitsutatud heeringas on saare eriline spetsialiteet. Seda pakutakse sõna otseses mõttes igal sammul. Bornholm on nagu Kopenhaagen, kus külalise tee kulgeb ühest söögikohast teise ning teepealsed vaatamisväärsused pälvivad ka veidi tähelepanu.

Bornholmile sõidetakse sööma ja mitte midagi muud tegema.

 

 

Muhu Noodakuur

Aga miks sõidetakse meil Muhumaale (või üle Muhumaa Saaremaale)? Tegelikult ju täpselt sedasama tegema. Ainult sellel tegevusel on konkreetne ja mittemidagiütlev nimi – puhkus.

Muhu saare ehedus avaneb toidus täpselt sama hästi kui Bornholmi saare oma. Muhu leib, suitsukala ja õlu on täpselt niisama autentsed, kuid maitselt muidugi täiesti erinevad. On Muhumaalgi oma Veinitalu. Ei olnud Bornholmi viinamarjavein kohe esimestel aastatel seesama, mis on praegu. Veel paar aastat ja võib katta pidulaua kahe saare veinidega ja siis seal otsustada, kummad on paremad.

Autentse toidu kodukoht Muhumaal on Noodakuur. Kaluripaadist tulnud kalad, oma saare lamba- ja veiseliha. Vihmase ilmaga saab neid nautida otse ehtsas noodakuuris. Päikeselise ilmaga aga otse kaluripaadi kõrval, millega needsamad kalad on püütud.

 

 

Võltshäbi võime unustada. Muhumaa on Eesti Bornholm, Eesti söök ja selle pakkumine kannatavad Taaniga võrdluse välja. Ühe erinevusega – Taanis on kultuurikiht oluliselt paksem. Aga meil on see vähemalt juba olemas. Nautigem seda maksimaalselt ja aidakem sellel kasvada. Nii Bornholm kui Muhumaa on eriti ilusad ja külastamisväärsed ka hooajavälisel ajal, siis, kui rahvast on vähe. Noodakuur on paraku avatud vaid suvel, Pädaste pakub oma võlusid aga pikemalt. Aidakem oma külastustega nendel kohtadel pikemalt avatud olla. Kasvatame kultuurikihti!

Veel

Narva. Meie Narva

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi