Ajakiri

Maitsesime Prantsusmaad

26. Märts 2019

Möödunud nädal oli Goût de France ehk Maitsva Prantsusmaa nädal. Mitte ainult Eestis, vaid üle kogu maailma pakkusid restoranid Prantsuse roogasid. Eestis osales selles aktsioonis rekordarv söögikohti, lisaks tulid Tallinnasse külla seitse kokka Prantsusmaa gastronoomiapealinnast Lyonist. Nad tegid tutvust Eesti maitsetega ja pakkusid omalt poolt õhtusöögi kolmes erinevas restoranis.

 

Horisont

 

 

Horisont võõrustas korraga kolme kokka. Kuuest roast õhtusöögi jaoks valmistas igaüks kaks toitu. Püüdsime pildile ühe roa igalt kokalt. Christophe Marguin, Lyoni peakokkade ühenduse president ja restorani Le Président peakokk, pakkus lihtsat rooga forellist, kus suhkur ja sool kenasti kala puhta maitse esile tõid.

Prantsusmaa aasta koka tiitliga pärjatud Joseph Viola, kellel on abikaasaga kahasse Lyonis restoran Daniel & Denise, pakkus veisepõske pärlsibulatega. Kõige kuulsam kõigist seitsmest kokast kahe Michelini tähega restorani Le Neuvième Art osanik-peakokk Christophe Roure’i madalküpsetatud silekammeljas kookoseleemes oli peenemaitseline meistriteos, mis koka reputatsiooni igati vääris.

 

Dominic ja Art Priori

 

 

Veinirestorani Dominic peakokk Allar Oeselg võõrustas Frédéric Berthodi restoranist 33 Cite, millel samuti soliidne kelder Prantsuse veinidega, ja Julien Gautieri M Restaurantist, mis Michelini Bib Gourmandi-vääriline.

Art Prioril olid külas Olivier Paget restoranist L’Ame Soeur ja Benoit Toussaint restoranist Chez Paul’O.

Prantslased veendusid siin olles, et Eesti toidud erinevad nendest, mida tehakse Prantsusmaal. Kuigi Eesti on prantslaste jaoks gastronoomiliselt avastamata maa, on ka kõige suurematel meistritel meie toidu valmistamise viisist üht-teist õppida.

Ise pakkusid nad väga head läbilõiget Prantsusmaal hetkel aktuaalsest toidust. Alates ülimalt lihtsatest toitudest ning lõpetades eriliselt viimistletud roogadega. Kui esimesel kokkusaamisel oli Tallinna laht jäine ja ning prantslased uudishimulik-umbusklikud, siis koostöö Eesti kokkadega siinsete restoranide köökides sulatas suhtejää kiiresti. Seda võib märgata kõikidel piltidel. Külaskäik oli kõigele uuele ja õpetlikule lisaks ka lõbus. Nüüd oodatakse eestlasi Lyoni.

 

Veel

Leedu TOP 30 restorani

  Novembris avalikustab Michelin oma Läti restoranijuhi. Leedust saab siis ainus kolmest Baltimaast, kus seni veel puudub rahvusvaheline restoranigiid. See aga ei tähenda, et Leedus paremate restoranide teejuhti üldse ei ole. Kohalik Academy of Good Food soovitab TOP 30 Leedu restorani. Käisime Vilniuses ja valisime...
Loe edasi

Depressiivsest eksklusiivseks. Viljandi lugu.

  Novembris avalikustab Michelin oma Läti restoranijuhi. Leedust saab siis ainus kolmest Baltimaast, kus seni veel puudub rahvusvaheline restoranigiid. See aga ei tähenda, et Leedus paremate restoranide teejuhti üldse ei ole. Kohalik Academy of Good Food soovitab TOP 30 Leedu restorani. Käisime Vilniuses ja valisime...
Loe edasi

Neljapäev on Haapsalu päev

  Novembris avalikustab Michelin oma Läti restoranijuhi. Leedust saab siis ainus kolmest Baltimaast, kus seni veel puudub rahvusvaheline restoranigiid. See aga ei tähenda, et Leedus paremate restoranide teejuhti üldse ei ole. Kohalik Academy of Good Food soovitab TOP 30 Leedu restorani. Käisime Vilniuses ja valisime...
Loe edasi