Ajakiri

Šampanjajutud

29. Detsember 2018

Pariisi restorani Le 39V koostöö meie Orega

 

 

Ei ole õigemat jooki aastavahetuseks, kui seda on šampanja. Aasta lõpul toimusid Eestis maailma ihaldatuima vahuveiniga seoses kaks olulist üritust. Novembris korraldas oma parematele klientidele ürituse ikoon-šampanja Dom Perignon. Tallinna kutsuti Pariisi Michelini tähega restorani Le 39V Paris omanik ja peakokk Frédéric Vardon, kes osutus sihikindlalt oma põhimõtete järgi toimetavaks kokaks. Temalt on palju õppida.

Üks Michelini täht Pariisis ei ole mingi eriline tunnustus restoranile. Aga Frédéric Vardon kõige kitsamasse tippu ei pürgigi. See toob kaasa rahutu tõmblemise ebaselge eesmärgi nimel olla teistest millegipoolest parem. Tema kindel põhimõte on äärmustesse mitte kalduda. Kõige õigem koht on tipule päris lähedal, üdini asja sees. Siis tulevad tunnustus ja paljud muud asjad ise tegija juurde.

Toitu ei saa teha paremaks, kui on selle tooraine. Täpselt seesama kehtib ka veini kohta. Šampanjast peab ta lugu, kuid ei aseta seda teistest veinidest kõrgemale. Just nimelt veinidest. Enamasti nähakse šampanjas mulle, tema näeb veini. Ka Dom Perignon on tema jaoks ennekõike suurepärane šampanja toitude juurde, kaubamärgil ju maitse puudub. Staatuse pärast millegi tarbimine või kasutamine on talle võõras.

Nii sündiski väikesele seltskonnale eriline kogemus Dom Perignoni šampanjast Tallinna vanalinna erinevais paigus koos suurepärase õhtusöögiga. Pool õhtusööki valmistas Frédéric Vardon, teise  poole eest vastutas Silver Saa, restorani Ore peakokk. Tema pakkus puraviku tartaletti, kalmaari hapendatud tikriga ja jõhvikat kalamansi ning mandliga. Frédéric Vardon võlus publikut Edamame ja Borlotti ubadega ning homaari ja artišokkidega.

Silverile sobis koostöö Frédéric Vardoniga suurepäraselt. “Suure südamega autoriteet,” võttis ta oma arvamuse prantsuse kokast ühte lausesse kokku. Prantslane oli Eestis ja üldse Põhjalas esimest korda. Koostöö Silveri ja Orega ning õhtusöök Ö-s avaldasid talle nii sügavat muljet, et nüüd on oodata Ore vastukülaskäiku Pariisi.

 

 

Uus šampanjabaar l’Aventure

 

 

Šampnja on jook, millega Champagne piirkond Prantsusmaal on teinud suurepärast tööd. Nii toote enda kui toote imago’ga. Viimase poolest on šampanja kindel liider vahuveinide seas, olgu mujal tehtud vahuveinid nii head kui tahes.

Eksklusiivsusel on ka omad varjuküljed. Šampanja kalli hinna pärast eelistavad paljud muid vahuveine. Aga elu ning erinevad elustiilid arenevad edasi. Soov ja võimalused tarbida kvaliteeti muutuvad üha suuremaks. See on teinud šampanja hinnad niisama mitmekesisteks kui on Champagne piirkonna erinevad vahuveinid.

Nüüd hakkab see erinevate hindade maailm pisitasa ka Eestisse kohale jõudma. Detsembris avati Tallinnas Maakri kvartalis linna esimene mitmekesise valikuga šampanjabaar-kauplus. Sellel on huvitav nimi – L’Aventure ehk siis Avantüür.

Avantüür on võtnud eesmärgiks muuta šampanja imago’t eriti eksklusiivsest joogist rohkem igapäevasemaks. Siin riiulitel on suurem osa šampanjasid niisugused, mida mujalt Eestist väga ei leia ning hinnad soovitakse hoida taskukohased. Igal nädalal pakutakse kolme erinevat šampanjat klaasikaupa kohapeal maitsmiseks. Pudelid baaris on kaupluse letihinnast vaid 7 eurot kallimad.

Kas Tallinn on piisavalt suur linn selleks, et šampanjat saab siin müüa nii suurtes kogustes, et kauplus-baari majandamine on jätkusuutlik, seda näitab aeg. Nautigem siis uut avanenud võimalust ja aidakem kaasa sellele, et taolised ettevõtmised ei peaks jääma ainsaks.

 

L’Aventure

Maakri 19/21, Tallinn

info@aventure.ee

+372 5626 7070

 

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi