Ajakiri

Lihtsuse võlu

23. September 2018

Pädaste mõisa restoran Alexander läheb sügishooajale Muhu saarel ning kolimisele talveks Tallinna vastu uue peakokaga. Adrian Klonowskiga kevadel samal ajal saarele saabunud Stefan Berwanger töötas alguses Adriani parema käena ning võttis viimase lahkudes ameti üle.

 

 

“Lihtsuse võlu” on väljend, mida ta oma Muhu kogemustest ja tegemistest pajatades nii mitu korda kasutab, et seda ei saa pealkirjaks panemata jätta. Saarele jõudmise päeva mäletab ta selgelt ning ilmselt jääb see mälusoppidesse pikaks ajaks pidama. Jäätunud meri ja jääkülm õhk. Talvekülmad taluhooned, mida võõraste eest ei lukustata. Hoovil auto süütevõtmed ees, et naaber saaks sõita, kui peaks vaja olema. See kõik oli kohati risti vastupidine muljetele, millega ta oli just lahkunud oma eelmisest kodust Frankfurdis.

Esimene toit, mida Stefan kohalike toidulaual nägi, oli kilu ja kartul. Sellest sai ka Alexandri uue menüü esimene toit.

 

 

Viimane kõige uuem täiendus menüüsse on seened. Muhu metsaseened sibulatega, samadest koostisainetest keedetud vedelikus.  Vot see on lihtsuse võlu. 

Leib on väärt menüüs omaette käiguks olemist. Kuigi leivast isegi suurema tähelepanu pälvib selle kõrval olev nelja erineva maitsega (heina infusiooniga, heinatuhaga, soolatult ning röstituna) või.

Järgneb madalküpsetatud munakollane petersellipüree ja kartulikuubikutega. Oma aia kurgid-tomatid, kus erinevate tomatite lõigud on taldrikul ilma, et nendega oleks midagi tehtud ning kurke on kergelt marineeritud nendesamade tomatite mahlaga. Lisaks kurgist, ternespiimast ja meest sorbee.

Saarel ringi liikudes kohtas Stefan ühes talus vanaprouat kanakarja keskel. Proua sai päris kurjaks, kui mees avaldas soovi osta kanasid Pädaste toidulauale panemiseks. Kanad olid tema “pensionisammas”, müügiks olid munad. Nii ongi nüüd Pädaste laual munad olemas, kuid kana ei ole. 

Pearoa – lammas – puhul võib juhtuda, et ühe õhtusöögi ajal jõuavad isegi samale lauale lambaliha erinevad lõiked, sest lambaid ostetakse mõisa tervete lihakehadena ning süüakse siis “ninast sabani”. Lihtsuse võlu läbib tervet menüüd. Esimesest ampsust viimaseni välja.

Praegu on parim aeg Pädastes omaette olemiseks. Külalisi on hõredalt ning hinnad hooajalõpused. Köögis kulub rohkelt aega selleks, et panna Muhu sügis purki, et need novembris omakorda juba Tallinnas Alexander Chefs Table’i lauale panna.

 

Veel

Kõige paremad restoranid. Meil ja mujal maailmas

  Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid: 107 restorani Taanist 78 restorani Rootsist 50 Norrast 34 Eestist 28 Soomest 7 Islandilt Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme...
Loe edasi

Kaks kabedat

  Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid: 107 restorani Taanist 78 restorani Rootsist 50 Norrast 34 Eestist 28 Soomest 7 Islandilt Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme...
Loe edasi

Sibulate uus kodu

  Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid: 107 restorani Taanist 78 restorani Rootsist 50 Norrast 34 Eestist 28 Soomest 7 Islandilt Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme...
Loe edasi