Ajakiri

Suvetuur. Juuni

12. Juuni 2018

 

 

Kohustuslik Mon Ami

 

 

Nüüd on küll käes kõige parem aeg teha Suvetuuri järgmine peatus Pärnus. Siin asub restoran Mon Ami. Söögikoha ajalugu ei ole kuigi pikk, aga iga uue hooajaga läheb see perenaise Liis Leismanni käes jälle pisut paremaks. Teenindaja Anastasija Sarapuu lisab veel omapoolse panuse ja meie meelest on Mon Ami külastamine sellel suvel KOHUSTUSLIK.

Resto püsikunded tulevad siia tagasi ennekõike sinimerekarpide, böffi või koha pärast. Meie venitame nimekirja hoopis pikemaks. Eelroogadest lõhe “jerky” ja täiesti oivaline kurgi-tikri külmsupp fetajuustuga (senise tuuri jooksul ei ole paremat suvesuppi leidnud).

Pearoogadest kaheksajalg musta riisi ja karulauguõliga. Ning veisesteik seente ja tomatisalsaga. Magustoitudest aga astelpaju-ebaküdooniahüüve kaneelijäätise ja õuna-kurgiželeega. Lõpetuseks meehalvaa mustsõstrakreemi ja musta küpsisega.

Suu hakkas vett jooksma? Siis kiiresti Pärnusse!

Restoran Mon Ami

Kuninga 11, Pärnu

Telefon: 58669990

 

Kolm uudist restoranilt Farm

 

 

Hea restoraniga on ikka nii, et vähe on toitusid, mis huvi ei paku. Maitsta tahaks kõike, aga see ei ole võimalik. Kunagi oli restoranis Farm eelroogade degustatsioon ühe suurema roana ja ühel alusel täiesti olemas, aga siis kadus see ära. Nüüd on viga parandatud ja kõige huvitavamad eelroad on degustatsioonivalikuna on jälle tagasi. Vürtsikilu pulgajäätis, tursamaksavaht, vutilihapasteet kirsitarrendiga ja veiselihahake on kõik kokku üks väike tore maitseparaad, mille puhul ülesöömise oht ei ähvarda.

Teine uudis on palju ootamatum. Proovige ette kujutada Eesti kööki päris ilma liha või kalata! Ei kujuta? Siis tuleb minna Farmi. Midagi üleloomulikku siin ei olegi. Kirju salat värvilistest tomatitest punase sibula ja ürtidega ning Rae Meierei koorejuustuga või ilma selleta. Tatrotto riivitud juurselleri ja pastinaagiga. Lillkapsa steik suitsuse peedi ja juurvilja-punaveinikastmega. Kõhu saab kõvasti täis ja ikkagi täiesti Eesti moodi.

Kolmandaks – Farmil on lühike, viiest kokteilist koosnev kokteilimenüü. Suve jooksul otsitakse nende hulgast uut firmakokteili. Sellele saab iga restorani külaline kaasa rääkida. Restorani Farm kolme uudise peamised autorid on Nikita ja Anna köögist ning Robin baarist.

 

Sooja suve üks kuumemaid kohti on… 

 

 

…Grand Holm Marina Haapsalus. Miks?

Suvehooajaks valmistus resto pikalt ette. Tulemuseks on joogikaart, kus praktiliselt kõik peale alkohoolsete jookide on ise tehtud. Kas teist niisugust baari on Eestis üldse olemas? On küll, aga ainult osaliselt ja Tallinnas.

Käsitöö aga on niisugune töö, mida teised meistrid järgi ei tee. Barista Paap Pihelgas on oma teadmisi arendanud lisaks kohvile ka teiste jookide osas ja talv läbi hoolikalt katsetanud. Nüüd võib öelda, et tema isetehtu paneb ka klassikalised kokteilid hoopis omamoodi maitsma. Proovige Cosmopolitani, Hugot või Penitsiliini, siis ei ole rohkem selgitusi tarvis.

Söögivalik peab joogivalikuga kenasti sammu. Demo Kaev ja Riho Sommermann on kokku pannud menüü toitudest, mis on valmistatud klassikalistest koostisainetest, kuid tänapäevaste kokatehnikatega. Tulemuseks on visuaalselt ahvatlevad ning põnevate maitsenüanssidega road.

Kõik see kokku teeb Grand Holm Marinast koha, mida sellel suvel ei tohi vahele jätta mitte mingil juhul.

Grand holm Marina

Westmeri 3, Haapsalu

Telefon: 4729880

 

Korralik kõhutäis restoranis Kärme Küülik

 

See resto kolis omal ajal Haapsallu Tallinnast. Pealinnas oli Kärme Küülik kuidagi tähelepandamatu, aga küllap oli see tallinlaste, mitte restorani viga. Nüüd käiakse Tallinnast Haapsalus söömas ja kes ei käi, see isegi ei pruugi teada saada, millest ilma jääb.

Lauake Kärmes Küülikus muudkui katab end. Igale külalisele pakutakse kõigepealt maja poolt tuleleiba ehk pitsaahjus küpsetatud focaccia’t. Kes seda tükikese suhu paneb, see tahab kohe proovida ka kõike muud, mida resto pakub, sest tuleleib on vastupandamatult hea.

Meie soovitame küsida kõike, mis on tehtud küülikust. Kärme Küüliku rahval on nende toitude peale eriline oskus. Ise nad küll ütlevad tagasihoidlikult, et saladus ei peitu mitte nende, vaid küülikukasvatajate teadmistes ning oskustes. Suurem osa kasvatajatest soovib saada tulu nii liha kui naha müügist, aga korraga mõlemaks otstarbeks kasvatatud loomakese liha ei ole see õige.

Seepärast Kärmes Küülikus küülikut tihti kõikidele soovijatele ei jätku. Ja kui nii juhtubki, siis pole tegelikult häda midagi. Meie meelest on Küüliku heade roogade võluvits või tegelikult hoopis võluahi nende pitsaahi. Kõik, mis kokad Andrus Pärnpuu ja Oliver Grauberg sinna panevad, muutub heaks.

No hea küll! Tegelikult marineeritud hiidkrevetid, mis otse söögilaual õunapuu okstel küpsevad-suitsuvad, pakuvad ahjutoitudele konkurentsi küll. Lisaks nendele mekkisime veel küülikumaksast leivamääret. Viinamäetigusid gorgonzola kastmes ja pestosaiaga. Kammkarpe metsaseente ja tomatiga. Kitsejuustu ja naadiga täidetud cannelloni’t. Ahjuparti paprika, suvikõrvitsa ja baklažaaniga. Röstitud ahjupeeti kitsepiima toorjuustu ja õuna balsamico’ga…

Pitsa-laadseid pirukaid kartuli ja gorgonzola’ga ning kitsejuustu ja suitsulõhega ei jaksanud keegi enam süüa. Need võtsime koju kaasa.

Niimoodi juhtub kõigiga, kes Kärme Küüliku uksest sisse astuvad!

Kärme Küülik

Karja 5, Haapsalu

+37253462019

info@kyylik.ee

 

Söök, jook ja mootoriõli 

 

 

One Sixty on ülimenuka Kaja Pizza noorem vend. Aastaid Londoni restoranielu paremal tasemel kaasa löönud Andrei Lesment on enda poolt seal välja mõeldud ja edukalt realiseerunud söögikoha idee nüüd realiseerinud ka Tallinnas. Klassikalist Ameerika smokehouse’i, kus liha küpsetatakse ja suitsutatakse spetsiaalselt selleks tehtud ahjus algusest lõpuni kohapeal, siin varem ei olnud.

Asukoht otse Renardi mootorrattatöökoja kõrvalruumis motokauplusega ühisel pinnal on stiilne. Ühes ruumis saab nuusutada lahtivõetud mootoriõli lõhna ja teises sisse hingata värskelt ahjust tulnud liha aroomi. Enam ehedamaks elamus minna ei saa.

Liha küpsetatakse One Sixty’s suure lugupidamise ja asjatundmusega. Täpselt niisamuti, kui Kaja Pizzas valmib päevas üks kindel kogus pitsasid ja ei ainsatki rohkem, küpsetatakse siin kindel kogus liha päevas ja ei grammigi rohkem. Kõik ikka selleks, et kvaliteet ei kannataks. Kindlasti on iga päev ahjus ribid, aga et sagedasel külastajal oleks vaheldust, küpsetatakse täiendavalt  veel midagi huvitavat. See huvitav leitakse enamasti kõrvalasuvalt turult.

Sada kuuskümmend kraadi Fahrenheiti on ideaalses küpsuses liha seesmine temperatuur. Kui soovite niisugust kindlasti maitsta, siis minge One Sixty’sse pigem varem kui hiljem, et mitte ilma jääda.

One Sixty 

Telliskivi 62, Tallinn

+3726109007

info@onesixty.ee

 

 

Veel

Saaremaa hirv jäi alla Lapimaa põdrale

  Olümpiatuli põles Stuttgardis terve nädala. Sageli oli selle juures järjekord, sest iga võistkond tahtis oma osalemise jäädvustada. Olümpiavõitjad on nüüd välja kuulutatud. 1. Soome, 2. Šveits, 3. Island. Soome kokakoondis üllatas võiduga tervet maailma, aga mitte iseennast. Igal kokavõistlusel võitu ihkavate Rootsi ja Norra...
Loe edasi

Gobi. Gruusia köögi kolmas nägu

  Olümpiatuli põles Stuttgardis terve nädala. Sageli oli selle juures järjekord, sest iga võistkond tahtis oma osalemise jäädvustada. Olümpiavõitjad on nüüd välja kuulutatud. 1. Soome, 2. Šveits, 3. Island. Soome kokakoondis üllatas võiduga tervet maailma, aga mitte iseennast. Igal kokavõistlusel võitu ihkavate Rootsi ja Norra...
Loe edasi

Rootsis on täiuslik restoran. Soomes on hinnaime!

  Olümpiatuli põles Stuttgardis terve nädala. Sageli oli selle juures järjekord, sest iga võistkond tahtis oma osalemise jäädvustada. Olümpiavõitjad on nüüd välja kuulutatud. 1. Soome, 2. Šveits, 3. Island. Soome kokakoondis üllatas võiduga tervet maailma, aga mitte iseennast. Igal kokavõistlusel võitu ihkavate Rootsi ja Norra...
Loe edasi