Ajakiri

Erilisteks elamusteks valmis olla!

23. August 2017

Sügis on kokavõistluste aeg. Rahvusvahelise S.Pellegrino Noore Koka võistluse meie regiooni poolfinaal toimub juba oktoobris Stockholmis. Seal Eestit esindama valmistuvad kaks kokka. Alar Aksalu Saaremaa Georg Ots Spa peakokk ja Jegors Porulevs restorani DOM tegev-peakokk.

Tavaliselt saavad võistlustega mitte seotud inimesed kaasa elada vaid meedia vahendusel, kuid seekord on teistmoodi. Üks oluline etapp võistlusteks valmistumisel on õhtusöök, millele iga teistest kiirem asjahuviline saab soetada pileti. Kaks kokka – kaks õhtusööki. Jegorsi õhtusöök DOM-is toimub 21. septembril  ning Alari ja GOSPA õhtusöök 22. septembril, mitte oma restoranis, vaid hoopis Viirelaiul.

Nagu kombeks enne õhtusööke, tutvustame põgusalt kokkasid.

Alar Aksalu käib katuseid mööda. Päriselt ka, nagu pildilt näha võite. Nimelt asub Georg Ots Spa katusel tema ürdiaed. Pärast kokakooli lõpetamist tegi Alar endale Tallinna paremates restoranides kiiresti nime. Võttis siis selle nime kaasa ja tuli koju Saaremaale tagasi.

Talendi kojunaasmine kukkus välja bravuurikalt. Alari algatusel asutati Saaremaa peakokkade liit. See liit sõlmis otselepingud kohalike aednike ja põllumeestega. Nüüd leiab Gospa ja teiste Saaremaa paremate söögikohtade taldrikutelt värsket kohalikku kraami varasemast palju rohkem ning see jõuab sinna ka palju kiiremini. Kogu Saaremaa maitseb nüüd paremini ja värskemalt.

Kolmandat korda toimuva S.Pellegrino kokavõistluse poolfinaali pääses Alar teist korda.

Lätlane Jegors Porulevsi esimene kokanduslik ettevõtmine oli viieaastaselt ise endale kartulitest tšipside valmistamine. Õli jäi pannile panemata ja ema ei olnud seda puhtaks küürides sugugi õnnelik, aga kokk sellest poisist ikkagi sai.

Talendina kojunaasemine seisab tal veel ees. Nagu maailma kõige paremaks kokaks saamise juhtnöörid käsivad, võttis noormees pärast kokakooli lõpetamist reisikoti selga ning läks maailma kogemusi omandama. Töötamine Oslos Michelini tärniga pärjatud peakoka alluvuses avas Jegorsi silmad selle suhtes, mida tähendab looming köögis.

Kutse Eestisse töötama tulla tuli talle üllatusena, aga et meie maa gastronoomiline reputatsioon on kõrge, otsustas ta proovida. Nüüd seisab ees juba järgmine üllatus – Eesti esindamine suurel rahvusvahelisel kokavõistlusel.

Veel

Mida väiksem koht, seda suurem elamus

Suured muutused meie restoranimaastikul hakkavad võtma esimesi jooni. Isikupära on kindlasti üks nendest joontest. Rosé by Carre d’Or Uus-Volta kvartalis on väga isikupärase koha stiilipuhas esindaja.     Koha? Jah, mis kohaga on täpselt tegemist, selle peab igaüks ise enda jaoks ise selgeks mõtlema. Resto?...
Loe edasi

Eesti kokakoondis sõidab medaleid tooma

Suured muutused meie restoranimaastikul hakkavad võtma esimesi jooni. Isikupära on kindlasti üks nendest joontest. Rosé by Carre d’Or Uus-Volta kvartalis on väga isikupärase koha stiilipuhas esindaja.     Koha? Jah, mis kohaga on täpselt tegemist, selle peab igaüks ise enda jaoks ise selgeks mõtlema. Resto?...
Loe edasi

Saaremaa hirv jäi alla Lapimaa põdrale

Suured muutused meie restoranimaastikul hakkavad võtma esimesi jooni. Isikupära on kindlasti üks nendest joontest. Rosé by Carre d’Or Uus-Volta kvartalis on väga isikupärase koha stiilipuhas esindaja.     Koha? Jah, mis kohaga on täpselt tegemist, selle peab igaüks ise enda jaoks ise selgeks mõtlema. Resto?...
Loe edasi