Ajakiri

Pärnu paremad maitsed kolme hotelli neljas restoranis

4. Juuli 2017

Pilt: Lauri Laan
Sõna: Aivar Hanson

Pärnu tegi möödunud aastal Eesti tillukeses restoranimaailmas suuri tegusid. Nii peabki olema, et selle linna esirestoran on kahekümne Eesti kõige parema seas. Aga hoopis olulisem on see, et sajast söögikohast, mida Eesti Maitsete Restoranijuht 2017 soovitab, asub Pärnus kaheksa.

Pärnu ja Kuressaare tõmbasid jõuliselt toiduhuviliste inimeste tähelepanu Tallinnast mujale. Nüüd on käes tõehetk. Suvel, kui Pärnumaal ja Saaremaal käib kõige enam külalisi, tuleb vastata nende oluliselt kõrgemale tõusnud ootustele. Või vajuda tagasi tähelepandamatuse sohu.

Maitseme kolme Pärnu kõige parema söögikoha toitusid ning püüame mõistatada, mis aasta lõpus, kui ilmub järgmise aasta restoranijuht, Pärnust saab.

Villa Wesseti veranda kaminas võbeleb leek. Suveilmad kohe kindlasti ei ole ootustele vastanud, sestap peab tule abil  kujuteldavat soojust pisut juurde looma.

Oleme kohal kõige huvitavamal hetkel – villa restoran pakub suvemenüüd esimest päeva. Uute toitudega teeb tutvust esimestele lõunatajatele lisaks ka restorani personal. Seda on oluline teada ja näha, sest suvekuudel, kui kõik restoranid kasutavad ohtralt ajutisi abiteenindajaid, kipub külalisele liiga tihti jääma mulje, et koos temaga vaatab menüüd esimest korda ka teenindaja.

Harvaesinevate toiduainete kasutamisega ei ole Wesset seni hiilata proovinud ja ei püüa seegi kord. Olulised algava suve kuulutajad on taldrikul kenasti olemas. Tuttavate ja hooajaliste toiduainete kasutamine koos mingi omapoolse nipiga on Wesseti firmamärk.

Varasemaga võrreldes on iga roa puhul kasutatud vahest vähem erinevaid kokatehnikaid. Wesset läheb kaasa kõikjal maad võtva lihtsamate toitude pakkumisega. Aga teeb seda nii, et huvi nende roogade ja Wessetis söömise vastu ei kahane.

Iga roa juurde soovitatakse ka jooki. Kui söök on alati hea põhjus minna Wessetisse, sest tavalised toidud maitsevad seal alati erilisel moel, siis jookidega Wesset meelitada ei püüa ning pakub “keskmise restorani keskmist” valikut.

Akord tuli Hedon Spas lihtsa grillirestoranina palju ambitsioonikama Raimondi kõrvale ning nüüd loovad need kaks hotellikülalise jaoks täiesti uue ahvatluse veeta laiskasid puhkusepäevi nii, et maja lähemast ümbrusest kaugemale ei lähegi.

Hedon paistis juba möödunud aastal silma paremate kodumaiste jookide esiletoomisega. Sellel aastal on teemat edasi arendatud Crafters Gini silmapaistva väljapanekuga.

Teine uudis on see, et õhtusöögirestoran Raimond pakub a la carte menüüle lisaks kolme- ja viiekäigulisi maitsmismenüüsid, millest üks on kala- ning lihavaba. Marko Lumera toitude juurde sobivate jookide leidmise on korraldanud Ülari Talumaa. A la carte menüü eelroogadel, pearoogadel ja dessertidel on võrdsed hinnad, et valida saaks rohkem erinevate toiduainete ja vähem hindade vahel. Sümpaatne!

Herkki Ruubeli kokanduslikud ringkäigud Pärnu erinevates restoranides lõppesid Rannahotelli restoranis. Tunnustus linna esirestorani tiitli näol tuli Herkkile ja restoranile kiiresti. Mõnede meelest teenimatult kiiresti, teiste arvates igati väljateenitult. Kellel oli õigus, ei ole tagantjärele oluline. Hoopis tähtsam on see, kas tiitel hakkab rändama käest-kätte nagu see on Tartus või kujunevad välja stabiilsed liidrid.

Rannahotelli toidud valmivad endiselt keeruliste kokatehnikatega. Märke pöördumisest lihtsama toiduvalmistamise poole ei leia mitte ühtegi. Rannahotelli igast uuest menüüst näib pigem kujunevat nähtus omaette. Kui ühe vahele jätad, jääks nagu raamatust üks peatükk lugemata. Herkki jälgib laias maailmas toimuvat teraselt ning tema oma versioonid rahvusvahelisest toidumoest jõuavad restorani taldrikutele kiiresti.

Niikaua, kuni edasiarendajatel jagub entusiasmi ja ideid, ei kao fine dining mitte kusagile. Pärnus on linna suuruse kohta fine dining’ut või selle poole pürgivat toitu ebaproportsionaalselt palju. Sellest näib kujunema hakkavat Pärnu märk. Pärnu – linn, kus süüakse peenemalt kui mujal Eestis. Miks mitte?

Ilm on Pärnus vahelduv, aga kolme hotelli restoranide toit on tasakaalustavalt stabiilne. Kui ilma pärast ei saa alati Pärnusse minna, siis hea toidu pärast saab nüüd juba kindlasti.

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi