Ajakiri

Jaanihanso lummus. Ülemaailmse siidripäeva tähistamine Eesti esimeses siidrimõisas

5. Juuni 2017

Pilt: Veronika Roosimaa
Sõna: Aivar Hanson

Õunapuude õitsemise aeg on kõige ilusam aeg Jaanihansol. Puud ise on veel noored ja rohkem õitsva vitsa, kui pärispuu sarnased, aga ilus on siin ikkagi. Ja siider maitseb nende vahel jalutades kõige paremini, kuigi ei ole veel valmistatud nende puude viljadest.

Möödunud laupäev oli kogu maailmas siidripäev. Eestis oli see veel eriliselt oluline, sest Jaanihanso CiderHouse’i esimene õhtusöök tähistas ühtlasi Eesti esimese siidrimõisa sündi. Meeleolu lõi ülevaks puhkpilliorkester ja tuju tegid heaks joogid Jaanihanso juba sümpaatselt pikalt tooteriiulilt.

Erilised siidrid nõuavad enda kõrvale erilisi toitusid. Ei tea, kas Eestis ongi üldse kunagi ja kusagil siidriõhtusööki söödud? Olgu sellega, kuidas on, kuid niisugusel tasemel kindlasti mitte. Tallinnast külla tulnud Sesoon oli tublisti vaeva näinud ja seitsme joogi kõrvale võlunud seitse väga maitsvat ning jookidega ülihästi sobivat rooga.

Tänane CiderHouse on kunagine Edasi kolhoosi töökoda. Siin töötanud ja lõunatunnil kodunt kaasavõetud võileibu nosinud inimesd ei osanud ka kõige lennukama fantaasia puhul ette kujutada seda, mis sellest põllumasinate remonditöökojast kunagi võib saada.

Nüüd häid sööke ja jooke nautides võis hea fantaasia korral silmade ette manada kunagised kolhoosipeod. Laud on lookas, kuid uutmoodi. Meeleolu on ülev, aga kindlasti mitte niimoodi, kui omal ajal. Oli stiilne ja väljapeetud maapidu. Igati uue aja mõisa vääriline. 

Siidrimõisa sünnist oli kogunenud osa saama huvitav seltskond. Oli teisi siidrivalmistajaid ja põllumehi, kellel mõlkus meeles enda juures samamoodi pidusöökidega oma toodangule lisaväärtust anda. Olid oma küla elanikud, kes kunagise töökoja igat soppi mäletasid. Olid kaugelt pärit võõramaalased, kes tulid nautima siidrit ja erilisi hetki.

Ja Jaanihanso ei vedanud alt, vaid lummas kõiki. Uue kohtumiseni Jaanihansol hiljemalt järgmise aasta ülemaailmsel siidripäeval!

Veel

Tants austritega

  Austri avamine on meist enamikule üks suur pusimine. Aga kahele mehele Eestis on see pigem tants. Avamisel peavad käed olema sirged ja ainult randmed liikuma nii, otsekui tantsiks avaja oma peos oleva austriga. Proovige! Aga selleks, et välja tuleks peate proovima aastaid. Anti Lepik...
Loe edasi

Narva. Meie Narva

  Austri avamine on meist enamikule üks suur pusimine. Aga kahele mehele Eestis on see pigem tants. Avamisel peavad käed olema sirged ja ainult randmed liikuma nii, otsekui tantsiks avaja oma peos oleva austriga. Proovige! Aga selleks, et välja tuleks peate proovima aastaid. Anti Lepik...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

  Austri avamine on meist enamikule üks suur pusimine. Aga kahele mehele Eestis on see pigem tants. Avamisel peavad käed olema sirged ja ainult randmed liikuma nii, otsekui tantsiks avaja oma peos oleva austriga. Proovige! Aga selleks, et välja tuleks peate proovima aastaid. Anti Lepik...
Loe edasi