Ajakiri

Jaanihanso lummus. Ülemaailmse siidripäeva tähistamine Eesti esimeses siidrimõisas

5. Juuni 2017

Pilt: Veronika Roosimaa
Sõna: Aivar Hanson

Õunapuude õitsemise aeg on kõige ilusam aeg Jaanihansol. Puud ise on veel noored ja rohkem õitsva vitsa, kui pärispuu sarnased, aga ilus on siin ikkagi. Ja siider maitseb nende vahel jalutades kõige paremini, kuigi ei ole veel valmistatud nende puude viljadest.

Möödunud laupäev oli kogu maailmas siidripäev. Eestis oli see veel eriliselt oluline, sest Jaanihanso CiderHouse’i esimene õhtusöök tähistas ühtlasi Eesti esimese siidrimõisa sündi. Meeleolu lõi ülevaks puhkpilliorkester ja tuju tegid heaks joogid Jaanihanso juba sümpaatselt pikalt tooteriiulilt.

Erilised siidrid nõuavad enda kõrvale erilisi toitusid. Ei tea, kas Eestis ongi üldse kunagi ja kusagil siidriõhtusööki söödud? Olgu sellega, kuidas on, kuid niisugusel tasemel kindlasti mitte. Tallinnast külla tulnud Sesoon oli tublisti vaeva näinud ja seitsme joogi kõrvale võlunud seitse väga maitsvat ning jookidega ülihästi sobivat rooga.

Tänane CiderHouse on kunagine Edasi kolhoosi töökoda. Siin töötanud ja lõunatunnil kodunt kaasavõetud võileibu nosinud inimesd ei osanud ka kõige lennukama fantaasia puhul ette kujutada seda, mis sellest põllumasinate remonditöökojast kunagi võib saada.

Nüüd häid sööke ja jooke nautides võis hea fantaasia korral silmade ette manada kunagised kolhoosipeod. Laud on lookas, kuid uutmoodi. Meeleolu on ülev, aga kindlasti mitte niimoodi, kui omal ajal. Oli stiilne ja väljapeetud maapidu. Igati uue aja mõisa vääriline. 

Siidrimõisa sünnist oli kogunenud osa saama huvitav seltskond. Oli teisi siidrivalmistajaid ja põllumehi, kellel mõlkus meeles enda juures samamoodi pidusöökidega oma toodangule lisaväärtust anda. Olid oma küla elanikud, kes kunagise töökoja igat soppi mäletasid. Olid kaugelt pärit võõramaalased, kes tulid nautima siidrit ja erilisi hetki.

Ja Jaanihanso ei vedanud alt, vaid lummas kõiki. Uue kohtumiseni Jaanihansol hiljemalt järgmise aasta ülemaailmsel siidripäeval!

Veel

Kõige paremad restoranid. Meil ja mujal maailmas

  Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid: 107 restorani Taanist 78 restorani Rootsist 50 Norrast 34 Eestist 28 Soomest 7 Islandilt Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme...
Loe edasi

Kaks kabedat

  Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid: 107 restorani Taanist 78 restorani Rootsist 50 Norrast 34 Eestist 28 Soomest 7 Islandilt Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme...
Loe edasi

Sibulate uus kodu

  Suve algus on restoranide tunnustamise aeg. Kahe erineva üritusega Soomes Turus ja Tallinnas avalikustas Michelin oma restoranijuhid Põhjamaades. Michelini restoranijuhti 2023 pääsesid: 107 restorani Taanist 78 restorani Rootsist 50 Norrast 34 Eestist 28 Soomest 7 Islandilt Suuremaid üllatusi väljakuulutamine ei pakkunud. Kõik neli kolme...
Loe edasi