Ajakiri

MuSu ja teised miljööloomise meistrid

21. Aprill 2017

Hea toit paneb inimesed liikuma. Toiduelamuste nimel läbitakse pikki vahemaid. See on nii. Aga mitte ilmtingimata, mitte igal pool ja mitte alati. Hooajalisus on põhjala restoranide suur mure. Inimestel meeldib süüa kodunt väljas nädala teisel poolel ning siis, kui ilm on suvine ja ilus.

Ometi on olemas söögikohad, mis ei pea muret tundma siis, kui kõik teised ägavad madalperioodi käes. Mis on nende edu saladus?

Näiteks restoran MuSu (üks niisugune, mille kohta eespool toodud käib) ei asu küll kõige kõrvalisemas kohas, aga siiski piisavalt eemal, et jääda märkamatuks. Ometi seda ei juhtu. Miks?

MuSu on üks vähestest miljööloomise meistritest Eestis – seal valitseb alati hea tuju. Nii hea, et kui niisugust käepärast võtta ei ole, tuleb sinna selle järele minna. 

Kristel ja Eerik on jäänud Eesti restoranitegijate hulgas praktiliselt märkamatuks. Ometi on neil kogemus, mida suuremal osal kolleegidel Eestis ei ole – nad on pikalt töötanud Londonis. Ja mitte suvalises söögikohas, vaid võtmepositsioonidel Michelini tähega restoranis Lima. Selle koha omanike restoran Central nende kodumaal Peruus on kontinendi parim ning maailmas esiviisikus!

Londoni glamuuri keskelt Nõmme mändide alla! On see vast kukkumine? Kui eesmärgiks on maailma koorekihi läheduses viibimine, siis kindlasti. Aga kui on soov elada suuremast saginast eemal rahulikku, tasakaalukat ja kvaliteetset elu, siis on tegemist pigem unistuse täitumisega.

Süüa osatakse MuSus teha küll. Kuid nende toidud on pigem tuttavad ja turvalised, kui nii eristuvad, et pelgalt nende pärast kohe tahaks Nõmmele sõita.

MuSus on hea joogivalik mõistlike hindadega. Aga ka see ei ole nii eriline tase, et jääks teistele kättesaamatuks. Nagu kohe alguses öeldud, on MuSu Eesti üks miljööloomise meistritest. Ja seda teevad nad tõepoolest tasemel, mis jääb suuremale osale söögikohtadest kättesaamatuks.

Selle taseme standardid lõi Põhjaka mõis, kui ahavtles Tartust Tallinna ja vastupidi kiirustavad inimesed poole tee peal siiski aja maha võtma ja peatuse tegema.

MuSuga võrreldavad miljöömeistrid on veel Seller Tabasalus, Retro Kuressaares ning Nõmme raudteejaama restoran Elsa. Ja… veel kindlasti ka meie oma restoranide edetabeli tipud, kuid igal juhul jääb see loetelu hirmuäratavalt lühikeseks. 

Ilmselt saab sellest järeldada ainult ühte – miljöö on ülioluline ja samas kõige alahinnatum väärtus, mille peale uue restorani kavandamisel mõeldakse. Miljöö ei ole pelgalt interjöör. See on interjööri elamapanemine nii, et restoranikülaline saaks seda tunnetada kõigi oma meeltega. Söök ja jook ei ole miljööst olulisemad, need on hoopis osa sellest.

Niisuguse oskuse tõid Kristel ja Erik Londonist kaasa ja osutusid sellega kiiresti edukaks ka Nõmme mändide all.

Eestlast ei ole lihtne kodunt välja sööma meelitada, eriti ajal, mil ta seda tegema ei ole harjunud. Vähesed saavad sellega hakkama. Nendelt on, mida õppida.

Veel

Selle suve kõige imelisem roog?

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Restoranid UDU ja Hiis. Andis ikka oodata!

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Põhja-Euroopas on viis täiuslikku restorani

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi