Ajakiri

ISE TOODUD, HÄSTI TOODUD

6. Jaanuar 2017

Äsja lõppenud aasta tõi kaasa värsked tuuled joogipakkumises. Uksed avasid Enoteca Lucca telemaja kõrval ning Wine Not? vanalinnas. Mõlemad on erilised selle poolest, et veinikauplus ja söögikoht on üheskoos. Söögi kõrvale sobiva veini saab valida otse riiulilt. Meeldima hakanud veini võib pärast sööki poest kaasa osta. Joogid poe ja söögikoha jaoks imporditakse Eestisse peamiselt poepidaja enda poolt.

 
Lucca Enoteca on eelnevalt kätt harjutanud Lucca restoraniga Tallinna ääres Tabasalu külje all. Seal on rõhuasetus vastupidine. Restoran on peamine. Kuid selle kõrvaltegevusena alanud joogitoomine kasvas muljetavaldavaks tegevuseks. Veinidele lisandusid vesi, õlu, mahlad ning kangem kraam. Iga jook on poepidajatele otsekui oma laps. Sellest teatakse igat vähimatki üksikasja.

Joogi kõrvale pakutav söök on Enoteca Luccas lihtne ja rahuldub sellega, et jook on tähtsam. Aga sellele vaatamata on tegemist isikupäraselt valmistatud roogadega. Lõunasöögipaigana sai Enoteca kiirelt populaarseks, õhtusöök veinikaupluses nõuab veel pisut harjumist.

                  Küpsetatud austrid tomatise Hollandi kastme ja krõbeda panko ning parmesani koorikuga (9.00 €).

 
Söögkide kõrvale kõige õigemate jookide leidmine käib kärmelt, kuigi valik on lai. Coravin – seade, mis aitab veinipudelist valada klaasi veini ilma korki avamata – on siin usinasti kasutusel ning on samuti Lucca poolt Eestisse imporditud.

Kuigi see Coravin ei ole juba ammu mingi eriline uudis, nõuab haruldasemate veinide klaasikaupa müümine harjutamist söögikohtade poolt ning harjumist klientide poolt. Küllap siis ongi maaletooja roll eeskuju näitamine.

Õhtusöök Enoteca Luccas on kindlasti elamus. Väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega elamus.

 Wine Not? on veinikauplusena Luccast oluliselt väiksem ning on spetsialiseerunud kvaliteedi kõrgemale segmendile. Odavat jooki siit otsida ei tasu, kuid kvaliteetse joogi hind on igati konkurentsivõimeline. Sööki pakutakse ennekõike tapastena, kuid suurema isu korral on üle koridori asuv Da Rocco restoran ka vinoteegi klientide päralt.
 

 Väiksem veinivalik tähendab ka seda, et Carlosel on iga veiniga veelgi isiklikum suhe. Ise on ta pärit Portugalist, seepärast on sealt pärit veinid eriti hoolikalt valmistatud ning iga veinimeister on tema hea tuttav, kui mitte sõber.
 Wine Not? ei ole pelgalt veinikauplus. Vinoteegi esimesed püsikliendid näivad olevat sama suured asjatundjad, kui on Carlos ise. Joogijuttu jätkub siin alati kauaks ning uued külalised saavad kõigepealt heaks tuttavaks peremees Carlosega ning mõnekordse külastamise järel ka püsiklientidega. Wine Not? sobib vanalinna ideaalselt. Niisama iskupärased võiksid olla ka kõik teised sealsed joogikohad, siis kaoks probleem, et see osa linnast jääb kohalikele elanikele üha võõramaks.

Veel

Mida väiksem koht, seda suurem elamus

Suured muutused meie restoranimaastikul hakkavad võtma esimesi jooni. Isikupära on kindlasti üks nendest joontest. Rosé by Carre d’Or Uus-Volta kvartalis on väga isikupärase koha stiilipuhas esindaja.     Koha? Jah, mis kohaga on täpselt tegemist, selle peab igaüks ise enda jaoks ise selgeks mõtlema. Resto?...
Loe edasi

Eesti kokakoondis sõidab medaleid tooma

Suured muutused meie restoranimaastikul hakkavad võtma esimesi jooni. Isikupära on kindlasti üks nendest joontest. Rosé by Carre d’Or Uus-Volta kvartalis on väga isikupärase koha stiilipuhas esindaja.     Koha? Jah, mis kohaga on täpselt tegemist, selle peab igaüks ise enda jaoks ise selgeks mõtlema. Resto?...
Loe edasi

Saaremaa hirv jäi alla Lapimaa põdrale

Suured muutused meie restoranimaastikul hakkavad võtma esimesi jooni. Isikupära on kindlasti üks nendest joontest. Rosé by Carre d’Or Uus-Volta kvartalis on väga isikupärase koha stiilipuhas esindaja.     Koha? Jah, mis kohaga on täpselt tegemist, selle peab igaüks ise enda jaoks ise selgeks mõtlema. Resto?...
Loe edasi