Ajakiri

Grenka – lihtsuse võlu

13. Detsember 2016

Mida te teate Valgevene köögist? Ilmselt mitte midagi, või siis väga vähe.
Ega palju teadma ei peagi. Isegi ühest sõnast piisab. Ja see sõna on: grenka. Niisugune on Tallinna ainsa valgevenepärase restorani nimi. Kõige ülejäänuga aitab kõikvõimas Google.
Grenkasse tasub Google’il ennast juhatada lasta hommikupoolikul. Siis on meeleolu siin kõige erilisem. Tegemist on Tallinna ühe kõige enam kodutunnet pakkuva söögikohaga. Hommik algab pisut uniselt ja laisalt, aga kann õuna-jõhvika-apelsini-kaneeliteed koos grenka või millegi muu suupärasega äratab lõplikult ja valmistab järgnevaks päevaks kenasti ette.

imgm8436_websize_fotograaf-lauri-laan imgl8316_websize_fotograaf-lauri-laan imgm8360_websize_fotograaf-lauri-laan

Grenka pardifilee ja köögiviljadega (7.50).

Mis asi see grenka on? Pilt päris kõike ei näita. Grenka on kombinatsioon meie võileivast ja itaallaste bruchetta’st, millele on lisatud kuhjaga valgevene leidlikkust, ehk lihtsamalt – grillitud saiaviil ohtra kattega.
Ega sai katte alt nii väga välja paistma ei peagi. Kate ise on ikka kõige tähtsam. Grenka grenkadest on klientide lemmik see pardifilee, köögiviljade ning rohelise salati kuhjaga. Miks? Aga proovige ometi! Saate teada, et see pardifilee maitseb paremini, kui nii mõneski peenrestoranis hoopis kallima raha eest pakutav. Sellepärast!

grenka-1-001

Grenka on kogu päeva söögikoht. See avatakse tööpäeviti kell kaheksa ja nädalavahetustel kell üheksa hommikul. Ning suletakse nädala esimese poole päevadel kell kaheksa, neljapäev-reede kell üheksa ning pühapäeval juba kell kuus õhtul.

Kummaline, kas pole? Siis, kui õhtusöögirestoranid alles avavad uksed, paneb Grenka enda omad juba kinni. Siin käiakse küll söömas või koju kaasa haaramas ennekõike grenkasid ja pirukaid, aga see ei takista pakkumast ka muud ja jälle õhtusöögirestoranidega konkureerival tasemel..


grenka-2-001

Varajane õhtusöök Grenka lihtsas ümbruses pakub ohtralt ausaid ja puhtaid maitseid. Kõrvitsasuppi pakuvad paljud söögikohad. Hinna ja kvaliteedi suhtelt on Grenka oma linnas liider pika edumaaga teiste ees. Kui ainult kavliteeti ja maitset silmas pidada, ka siis jääb arvestatavaks esikoha kandidaadiks.

Õhtupoole pakutavate toitude valik on napp. Mingit otsest seost pakutavate roogade vahel on raske leida. Pigem tundub olevat tegemist ausa koduse suhtumisega: külalistele pakutakse seda, mida osatakse kõige paremini valmistada.


imgm8843_websize_fotograaf-lauri-laan

Külalised käituvad Grenkas samuti pisut teistmoodi. Siin käib ootamatult palju mehi, kes omavahel vesteldes õlle asemel (viinast rääkimata) vaguralt teed ja kohvi joovad. Veinivalik on praktiliselt olematu. Kui mujal hea toit lausa nõuab enda kõrvale samaväärset veini, siis Grenkas see mõte pähe ei kipu.

imgm8458_websize_fotograaf-lauri-laan

Kui kõik resto töötajad köögist ja söögisaalist ühe pildi peale kokku tulevad, saab neid kokku väga palju. Grenka on soliidne äri, mitte paari perenaise põlve otsas nokitsemine. Naised domineerivad siin selgelt ja on kehtestanud teistest restoranidest sootuks erineva miljöö ning kodukorra. Seepärast tasubki Grenkasse minna.

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi