Ajakiri

Mimino – viieaastane Gruusia “pistrik” Jõhvis

7. Detsember 2016

Eesti Maitsete käesoleva aasta restoranijuht soovitab külastada rohkem kui sadat söögikohta üle kogu Eesti. Mimino on nende hulgas esimest korda. Kõige idapoolsem, asub Jõhvis. Autoesinduse, tööriistakeskuse ning bensiinijaama naabruses otse Narva maantee kõrval. Asukoht ilmselt maitseelamusi otsima ei kutsu.

Aga, kes otsib, see leiab. Kunagise kultusfilmi järgi nime saanud trahter on avatud juba viis aastat. Kohalike seas on Mimino vägagi populaarne. Nädalavahetusel, kui ka läbisõitjaid rohkem lisandub, ei pruugi vaba lauda leidagi.

Mimino2016-1

Gruusia Trahter Mimino. Lääne 1b, Jõhvi.

Mimino2106-2

Uksest sisse astujat tabab esimene ootamatus rikkalikult stiliseeritud miljöö näol. Kes viitsib huvi tunda, saab teada, et restorani omanike seas on grusiinlane Elgudža Kopaladze. Sisekujundus on tema välja mõeldud ja valmis tehtud ka.

Muus osas on Mimino esmapilgul söögikoht, nagu iga teinegi. Sööjaid on ohtrasti ja teenindus püüab kõigega hakkama saada. Menüü on pikk, aga tekitab ka pisut segadust. Ehtsate Gruusia roogade vahele peidab ennast Caesari salat ja veel mõned “iga restorani hitid”. Küllap on need mõeldud inimestele, kes muud tellida ei mõista.


Mimino2016-3

Mimino teenindusjuht Ly Bärg.

Mimino2016-4

mimino-double-1-001


Korraliku restorani kommetele vastavalt pärib teenendaja esmalt joogisoovi järele. Joogikaardiga on Miminos vastupidi, kui söögikaardiga. Siin on “iga restorani hittide” vahele ära peitunud lugupidamist vääriv kogus Gruusia jooke. Limonaadidest alates, brändide ja tšatšadega lõpetades. Valik on väga ahvatlev ja akna taga ootav auto on üks suur nuhtlus. Kui ühe hea söögikohaga on Jõhvit juba õnnistatud, siis sama head ööbiskohta peab veel ootama.
Mimino2016-5

Gruusia toit on mõeldud ikka terve seltskonnaga söömiseks, mitte omapead nautimiseks. Üksi olles ei jõua nii palju erinevaid toitusid proovida, kui tahaks. Portsjonid on väga suured.

Maitsed tunduvad ehtsad. Õiget Gruusia kööki ei saa meie kandis just sageli proovida. Eelmisse sajandisse jäänud Gruusia reisi maitsed aga kipuvad juba meelest minema. Mimino (gruusia keeles: pistrik) igatahes äratab uuesti huvi selle maa külastamise vastu.
Ehtsad maitsed saavutatakse siin peamise maitsetaime koriandri ise kasvatamise teel. (Talvel poes pakutav värske pidavat alla jääma isekasvatatud ja sügavkülmas säiltatule). Ja ise Gruusiast toodud maitseainetega.


mimino-double-2-3-jpeg-001

mimino-double-3-001-jpeg-001-jpeg-001 mimino-double-4-001-jpeg-001


Gruusia restorani Jõhvi linna veerel Eestis peab omapärane seltskond. Elgudža Kopaladze on ettevõtmise mootor. Ühel korralikul grusiinil peab ju olema oma restoran. Kuigi ta ei ole kokk, toimub kõik köögis ikkagi tema loomingulisel juhtimisel. Gerd Tartlan on ettevõtja mitmes valdkonnas. Evelin Tartlan aga hoopis jurist, kes peab nüüd oma ametit restoranijuhtimise kõrvalt.

Oma olemasoluga tõestab Mimino kahte asja. Hea toidu pärast on inimesed ikka valmis minema sinna, kus seda pakutakse. Olgu siis kaugel, või lähedal. Restoranipidamine ei ole õpitav amet. Kui see ei ole veres veres, on parem mitte proovida.

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi