Ajakiri

Gobi. Gruusia köögi kolmas nägu

4. Märts 2024

Paigalseis Eesti restoranimaastikul hakkab läbi saama. Sellel kevadel tuleb riburada oodatud ja ootamatuid uudiseid. Algus on tehtud. Kõige uuem soft opening Tallinnas on Gruusia restoran Gobi Rotermanni kvartalis.

 

 

Selle avamise tulemusena saab Tallinnas kogeda Gruusia kööki kolmel erineval moel. Kõik me oleme kokku puutunud ja ära harjunud traditsioonilise Gruusia köögiga. Niisugused on näiteks Mimino Jõhvis ja Tbilisi Tallinnas. Nende köökides tegutseb enamasti eakam seltskond, kes on teevad süüa nii, nagu tegid nende vanemad. Viimased said aga oma teadmised ja kogemused oma vanematelt. Niisugused restoranid hoiavad traditsiooni. Vaatavad ajas rohkem tagasi ja vähem edasi.

Noorem Gruusia tahab vanemate selja tagant välja. On uudishimulik selle vastu, mida tehakse teistes maades ja tahab olla osa laiemast, kui ainult kodumaisest kogukonnast. Niisugust Gruusia kööki esindab Tallinnas Oda.

Kolmandat Gruusia köögi nägu, ehk ambitsioonikat traditsioonide lõhkujat ning toidu tegemist täiesti uuel moel, on praegu veel vähe Gruusias endaski. Aga Tallinnas juba on – Gobi. Niisuguseid restorane teevad mitte ainult oma kodukööki vaid kogu maailma toidutegemist muuta ja edasi arendada tahtvad inimesed.

 

 

 

Mida see Gruusia köögi kolmas nägu oma külalistele pakub? Muljetavaldavat restorani miljööd ning seda muljet süvendavat house muusikat taustaks. Rohelt tähelepanu tõmbavaid detaile sisekujunduses. Eksootilist teeninduskultuuri, mis vähemalt alguses kindlasti on üksjagu teistsugune, kui see, millega oleme siin harjunud. Ning samuti mitte harjumuspärast sööki ja jooki, mis kindlasti kutsuvad esile vastakaid arvamusi.

 

Gobi on Luka Khinkiladze autoriköök, kus tooraine pärineb igalt poolt maailmast aga roogade maitsed on enam või vähem Gruusia omad. Toitude kõrvale pakutakse Gruusia veine ja kokteile.

Tõsi küll, mitte kohe täna, aga paari nädala pärast, kui kaubsaadetis Tallinna jõuab.

Sellel ajal, kui veinid on veel teel, käib aga vahepeal Luka Khinkiladze kätt harjutamas Geraniumis Kopenhaagenis. Tema varajasemad välismaal töötamise kogemused ei ole vähem muljet avaldavad – The Clove Club ja Core Londonis. Niisugustesse kohtadesse praktiseerima suvalised kokad ei pääse. Selleks peab olema ette näidata CV, mis avaldav muljet.

Kui mees on Kopenhaagenist tagasi, pääsevad esimesed külalised tema peakoka lauda, milles pakutakse ainult fikseeritud maitsemenüüd koos sobitatud jookidega samas lauas istuvale kümneliikmelisele seltskonnale.

 

Eesti köögi ühe kõige parema edasiarendaja Daanius Aasa vanaema, kelle toidust Daanius ise endiselt sügavalt lugu peab, ütleb et Daanius ei ole ikka veel süüa tegema õppinud. Küllap ütleks Luka Khinkiladze vanaema oma lapselapse katsetuste kohta samuti midagi taolist. Kui miski uus oleks kohe arusaadav kõikidele konservatiividele, siis ei oleks see nii väga uus midagi.

Mis aga Soo restoranist lahkunud Daanius Aasa katsetustesse (seekord subproduktidega) puutub, siis neid saab maitsta ühekordsel külalisõhtusöögil restorani Peet Ruut 15. märtsil.

Palju uusi maitseid kõigile!

Veel

Selle suve kõige imelisem roog?

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Restoranid UDU ja Hiis. Andis ikka oodata!

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Põhja-Euroopas on viis täiuslikku restorani

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi