Ajakiri

Saaremaa hirv jäi alla Lapimaa põdrale

9. Veebruar 2024

 

Olümpiatuli põles Stuttgardis terve nädala. Sageli oli selle juures järjekord, sest iga võistkond tahtis oma osalemise jäädvustada. Olümpiavõitjad on nüüd välja kuulutatud. 1. Soome, 2. Šveits, 3. Island. Soome kokakoondis üllatas võiduga tervet maailma, aga mitte iseennast. Igal kokavõistlusel võitu ihkavate Rootsi ja Norra poolehoidjad olid lärmakad nagu ikka. Sellega püüti saata sõnumit, et võidu vormistamine on nende kahe omavaheline asi. Optimismiks oli  ikka põhjust ka. Viimase 50 aasta jooksul on Rootsi ainsa maana võitnud olümpiamängud kolm korda. Norra kaks korda. Kaks korda on võitnud veel ka Šveits ja Kanada, kuid Norra läks olümpiale valitseva tšempionina ehk eelmise olümpia võitjana.

Soomlased nohistasid rohkem omaette ja poolehoidjad kannustasid omasid mõnede harvade hüüetega. Aga sellel pealtnäha vagal veel oli piisavalt sügav põhi, sest soomlased lahkusid eelmiselt olümpialt viienda kohaga. Et nad seekord tulid võidu järele tulidki, öeldi välja alles siis, kui võidumedalid olid kaelas.

Välise vaatluse põhjal käitusid Soome ja Eesti koondised ärvahetamiseni sarnaselt. Mõlemad tegid toitu väga kohalikest toorainetest. Põhitegijad soomlaste taldrikutel olid koha, põdraliha ja õun.

 

Pilt: Laura Moisio.

 

Kulinaaria olümpia võistlussüsteem on eriline ning sellesse peab süvenema. Igal võistlust alustavale koondisele antakse avansina kohe kätte maksimaalsed 100 punkti. Toitude valmistamise käiku jälgivad ning toitu söövad kohtunikud annavad trahvipunkte möödalasmiste eest. Kõik koondised, kellele jääb alles rohkem kui 90 punkti, saavad kaela kuldmedaklid. Üle 80 punkti saavutuse eest antakse hõbedad ja üle 70 pronksid. Alla 70 punkti saajad pälvivad diplomi.

Auhinnatud saavad kindlasti kõik osalejad. Lõplik paremusjärjestus pannakse paika punktisumma põhjal. Igal koondisel on kaks etteastet. Esimesel tuleb serveerida seitse rooga 12 inimesele Chef’s Table formaadis. Teisel kolm rooga 110 inimesele Restaurant of Nations formaadis. Mõlema soorituse punktid liidetakse kokku ja saadud summa jagatakse kahega. Niimoodi moodustub pingerida esimesest viimaseni. Kuuel kõige vähem punkte saanud koondisel järgmisele olümpiale pääsemiseks väga suurt lootust ei ole.

Tase läheb iga olümpiaga aina kõrgemaks ja ühtlasemaks. Eelmisel olümpial tegid kullaväärse soorituse 4 koondist, sellel korral juba viis. Viimasel olümpial said hõbedad kaela 12 koondist, seekord 13.  Aga eelmisel olümpial võistles 29 koondist, sellel aastal 24.

Kus Eesti koondis enim punkte kaotas? Oma hirve me nii hästi küpsetada ei osanud, kui soomlased põtra. Kõigepealt madalküpsetamine ja seejärel ahjus üleküpsetamine tagab lihale suus sulava tekstuuri. Aga kui taldrik peab sööjat pikemalt ootama, siis järelküpseb liha liiga pehmeks massiks.

 

Pilt: Lauri Laan.

 

Eestlaste kolm rooga Pähkla forellist, hirvelihast ning astelpajust.

Soomlased korvasid oma vaikse olemise hästi läbimõeldud kirjatööga. Iga toidu pildi juurde oli kirjutatud toidu lugu. Lihtsalt pilte ilma selgitustekstita ei ilmunud isegi mitte sotsiaalmeedias. Meil oli see pool nõrgemalt korraldatud ja nii ei jõudnud kaugemalt pärit kohtunikele kohale meie koondise tõeline (maitse)kangelastegu – magustoit astelpajust. Sest see ei suutnud ainult maitse ja välimusega ise oma lugu ammendavalt rääkida.

Chef’s Table’i formaadis oli loo rääkimine juba kohustuslik. Lool pidi olema ka visuaalne kandja söödava skulptuuri näol. Soomlased jutustasid oma loo läbi Maa ema Gaia skulptuuri, kes on teejuhiks maitsematkal läbi Soome ja ühendab maa annid sümbioosiks kokkade kulinaarsete oskustega. Eestlaste skulptuur oli kurg pesal. Seesugust pilti võib näha nii mõnegi Eesti talu hoovil. Eestlased kutsusid külla sellesse sümboolsesse talusse ja pakkusid toitu andidest, mis jõuavad talulauale peenralt, metsast ja veekogust.

 

 

Soomlaste Gaia ja eestlaste Kurg. Avatari välimusega Gaia kõnetas oma looga kohtunikke oluliselt enam, kui eestlaste kurg taluhoovist. Skulptuuri eest saadud punktid jäid Eesti koondisel kõige madalamaks, samas aga Chef’s Table’is serveeritud magus sai kõige kõrgemad punktid.

Kulda väärt punktideni ükski Eestlaste sooritus eraldi ei küündinud. Seevastu hõbedased olime läbi ja lõhki. Restaurant of Nation’i kolme toidu eest antud pronks oli punktide poolest “peaaegu hõbe”.

Kuid kulinaaria olümpial kehtib tõepoolest reegel, et tähtis ei ole võit. Vaid tähtis on osavõtt. Üritusel on koos sõna otseses mõttes kogu maailm. 1300 inimest ühekorraga võistlustöid söömas ja kaks korda päevas. See on tohutu logistiline operatsioon. Ja asendamatu võimalus hädavajalike rahvusvaheliste isiklike kontaktide sõlmimiseks. Teiste maade võistlustööde maitsmiseks ja inspiratsiooni hankimiseks.

Olümpiale pääsemisega kinnistasime kogu maailmale Eesti Põhjamaade hulka kuulumise kuvandit. Lisaks rahvuskoondistele võistlevad olümpial veel ka noortekoondised ja regioonide võistkonnad. Ka need võiksid Eesti eest järgmisel olümpial võistlustulle minna.

Kuid mida rohkem meid hakatakse pidama üheks Põhjamaadest, seda rohkem peame arvestama, et alla kuldmedali taset oleme selles kambas küll, aga… Selle olümpia hõbe ja 17 koht üldarvestuses tagasi pääsu järgmisele olümpiale. Esimese korraga saavutas meie võistkond selle, mida saavutama läks. Järgmise olulise rahvusvahelise kokavõistluse – San Pellegrino Young Chef – registreerimine algab juba järgmisel nädalal. Seega – kõik ambitsioonikad kokad, nuge teritama ja harjutama!  Ja järgmine olümpia on juba nelja aasta pärast.

Kogu info toimunu kohta leiad olümpia kodulehelt. 

 

 

Veel

Selle suve kõige imelisem roog?

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Restoranid UDU ja Hiis. Andis ikka oodata!

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi

Põhja-Euroopas on viis täiuslikku restorani

Kevad tuleb Muhu saarele hiilides ja pisitasa. Algab saare ühest otsast, aga teise otsa jõudmine võtab pikalt aega. Esimene kevadekuulutaja oma külalistele taas uste avamisega on Pädaste. Liival valitseb üpris vaikne elu ja Koguval pole veel üldse mingit elu. See aeg on kõige parem aeg...
Loe edasi