Ajakiri

Uus hing Eesti restoranimaastikul

27. September 2023

 

Igal aastal on Eesti restoranitaevas nähtud vähemalt ühte eredat tähelendu. Möödunud aastal tõmbas suure osa tähelepanust endale Maidla Resorti restoran Soo. See aasta tüürib juba jõudsalt lõpu poole ning just siis, kui hakkas juba tunduma, et komeeti me tänavu näha ei saagi, see ikkagi tuli.

Âme – prantsuse keeles “hing” – tuliuues Nunne hotellis Tallinna vanalinnas, on päriselt ka uus hingamine Eesti restoranimaastikul. Pakub julgelt roogasid, mida teistest restoranidest ei leia. Meelitab sellega, et on loomulik. Ei püüa iga hinna eest meeldida ega külalise ees lipitseda.

Burgerit siin seda ei pakuta. Ei ole ka lõhet-forelli, veisefileed ega kaheksajalga. Ehk mitte midagi niisugust, mis praegu laialt levinud mõtteviisi puhul “teeb restoranist restorani”. Hotellis on toad, mille üheks seinaks on 13. sajandist pärit kindlusemüür ning sellele on kinnitatud 21. sajandi kõige moodsam teler. Hotelli restoran avaldab ühe roaga austust möödunud sajandivahetuse kultusrestoranile l`Artiste, millest sai alguse jälle iseseisva Eesti uue külalislahkuse uus tase.

l’Artiste kombineeris siis julgelt kohapeal olemasolevat kõige värskemate ideedega mujalt maailmast ja just sedasama teeb Âme praegu. Aga ajad on teised. Ja moodus, kuidas Âme seda teeb, on samuti teistsugune. Eesti on nüüd juba muu Euroopaga läbipõimunud. Meie inimesed töötavad ja hangivad oskuseid mujal. Mujalt tulnud ja Eestisse asunud inimesed jälle kasvatavad siin põllusaaduseid ning pakuvad külalislahkust nii, nagu meil varem ei ole tehtud.

 

 

Âme hing ühendab need inimesed ja nende oskused ning pakub maitserännakut, mis ühendab paremaid maitseid meil ja mujalt. Restorani söögikaart ei ole pikk. Kahekesi jõuab kolme külastusega kõik ära maitsta. Aga huviline peaks selle kohe ette võtma, sest looming keeb restorani köögis koos hommikupudruga potis ja järgmine, talvine menüü, on õige pea tulekul.

Jääte Eesti gastronoomia kõige uuemaloo esimesest peatükist ilma, kui ei jõua enne ära proovida hiidlesta crudo’t, vasika harknääret mustjuurega ning lillkapsast Marrakechi-moodi. Kuid siinjuures tuleb kohe tunnistada, et meile enim meeldinud toitude teiste seast esiletoomine on meelevaldne. Âmes on iga roa iga detail põhjalikult läbi töötatud. Alates leivataldrikust, kus hapusai on tumeda leiva välimusega (ja pisut ka maitsega), sest see tehtud tumeda õllega. Ja lõpetades lisanditega, mille puhul Eesti nimetamine kartulivabariigiks kõlab meelitusena.

Oma isikliku arvamuse saab Âme kohta kujundada üheainsa ampsu ja 10 eurose kuluga See üks amps, mis hästi kogu restorani olemuse edasi annab on profitrool musta trühvli ja Comté juustuga. Täpsuse huvides: ampse tuleb kokku neli sest nii mitu profitrooli saab mainitud kümneka eest. Raha tuleb Âmes välja käia Eesti keskpärasel tasemel. Niisuguse hinnaga niisugust kvaliteeti Eestis mujal praegu ei saa.

Reserveeri laud:

Âme

Nunne 14, Tallinn

info@nunne.ee

+3726776777

 

 

Veel

Leedu TOP 30 restorani

  Novembris avalikustab Michelin oma Läti restoranijuhi. Leedust saab siis ainus kolmest Baltimaast, kus seni veel puudub rahvusvaheline restoranigiid. See aga ei tähenda, et Leedus paremate restoranide teejuhti üldse ei ole. Kohalik Academy of Good Food soovitab TOP 30 Leedu restorani. Käisime Vilniuses ja valisime...
Loe edasi

Depressiivsest eksklusiivseks. Viljandi lugu.

  Novembris avalikustab Michelin oma Läti restoranijuhi. Leedust saab siis ainus kolmest Baltimaast, kus seni veel puudub rahvusvaheline restoranigiid. See aga ei tähenda, et Leedus paremate restoranide teejuhti üldse ei ole. Kohalik Academy of Good Food soovitab TOP 30 Leedu restorani. Käisime Vilniuses ja valisime...
Loe edasi

Neljapäev on Haapsalu päev

  Novembris avalikustab Michelin oma Läti restoranijuhi. Leedust saab siis ainus kolmest Baltimaast, kus seni veel puudub rahvusvaheline restoranigiid. See aga ei tähenda, et Leedus paremate restoranide teejuhti üldse ei ole. Kohalik Academy of Good Food soovitab TOP 30 Leedu restorani. Käisime Vilniuses ja valisime...
Loe edasi