Ajakiri

Kenneth Karjane – saiade ja pirukate füsioterapeut

18. September 2020

Saiajärjekord! Need, kes arvavad, et järgnev jutt tuleb möödunud sajandist, eksivad. Koplis, kunagise Põhjala tehase territooriumil on pagariäris Karjase Sai pisuke järjekord igapäevane nähtus. Siin valmivad linna kõige paremad saiakesed ja pirukad.

 

 

Tegemist on uue reaalsuse ühe teenäitajaga. Ja looga sellest, kuidas armas amet ei pruugi olla õpitud amet. Mees eduloo taga on Kenneth Karjane. Hariduselt füsioterapeut. Kutsumuselt pagar.

Õpitud ametis ei ole Kenneth päevagi töötanud. Viimasel ülikooliaastal hakkas huvi pakkuma hoopis söögitegemine. Pärast kooli leidis töökoha just avatud Fabriku restoranis klienditeenindajana. Käis noorele peakokale Silver Saale pinda, kuni sai köögis kätt proovida.

Fabrik oli vahest oma ajast ees restoran. Kõike tehti hästi ja õigesti, aga pikka iga ei olnud restole antud. Kennethi uudishimu asju õigesti teha aga ei olnud kaugeltki ammendatud. Fine dining sai pisiasjadeni selgeks kõigepealt Gastrologikus Stockholmis ja siis Noa Chef’s Hallis. Eesti kõige kõrgem tunnustus selles valdkonnas oli käes. Kuhu edasi?

Eesti restoranide omamoodi kaubamärgiks olid saanud omaküpsetatud saiad ja leivad. Aga häid pagarikodasid praktiliselt polnud. NCH-st vabadel päevadel katsetas Kenneth kannatuse katkemiseni oma juuretisetaignast saiadega. Välja ei tulnud midagi.

Jälle tagasi Rootsis. Töötamise käigus Walhalla Bagariet’is sai selgeks, kuidas üks päris pagarikoda toimib. Ja katsetused oma saiaga hakkasid lõpuks lähenema oodatud tulemusele. Kakskümmend aastat vana küpsetusahjuga Miiduranna garaažinurgas sai oma äri alguse.

Kaubamärgita äri küpsetas saia Tallinna restoranidele ja vaevu-vaevu püsis hing ka sees. Siis hakkas Kennethi väikeseid saiu tellima Sfääri tagatoa-kohvik Kokomo. Kompromissitu suhtumine ühendas. Kokomo ja tuliuue kaubamärgiga Karjase Sai hakkasid otsima sobivaid ruume kokku kolimiseks. Mitte ainult selleks, et koos küpsetada ja röstida, vaid ka ühist kohvikut pidada.

“Kui endast palju annad, siis tahaksid väga näha seda inimest, kelle pärast sa rabeled. Järsku ta ütleb aitäh,” võtab Kenneth kultuskoha saamisloo kahte lausesse kokku. Nüüd tehakse Koplis Kopenhaagenit. Aga see on juba järgmine lugu, mille räägime järgmisel nädalal.

Karjase sai

Marati 4, Tallinn

hei@karjasesai.ee

+37256624889

 

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi