Ajakiri

Leia üles Eyja!

10. Detsember 2018

 

Eyja on seni veel väga hästi hoitud saladus, aga nüüd räägime selle välja. Tegemist on tillukese kohvik-restoraniga Tallinnas, Pronksi 19. Jah, te olete sellest majast korduvalt mööda sõitnud ja võib-olla ka mööda kõndinud. Aga miks te ometi sisse ei ole astunud?

Kui nüüd lõpuks astute, siis te seda päris kindlasti hiljem kahetsema ei hakka. Ülle Saar ja Nikita Ulitin peavad siin väikest kargelt põhjamaist restorani, mille söögid on imemaitsvad ja taskukohase hinnaga. Mille joogid on niisugused, mida mujalt eriti ei leia. Ja jälle – taskukohase hinnaga. Väga personaalse teeninduse, õigemini lahedalt tuttavliku suhtlemise saate veel kauba peale ka!

On ka üks ebamugav asi selle restoraniga seoses. Uksed suletakse juba siis, kui hilisemad sööjad alles asutavad ennast restorani minema – kell kaheksa õhtul. Põhjus on lihtne. Ülle ja Nikita peavad restorani kahekesi koos ühe poole kohaga töötava abilisega. Veel pikemad tööpäevad ei oleks mõeldavad või nagu nüüd on kombeks öelda – ei oleks jätkusuutlik.

 

 

Kuigi menüü on üks lühemaid Eesti söögikohtade seas, ühe korraga kõike ära proovida siiski ei jaksa. Taani smörrebröd’idest inspireeritud einevõileibasid on valikus kaks: suitsukalasalatiga ja rebitud veisepõselihaga. Mõlemad serveeritakse krõbedaks praetud hapusaial. Kumba soovitame? Kui olete kahekesi, siis võtke kindlasti mõlemad!

Väiksema isuga sööjad peaksid nüüd jätkama ühega roogadest, mida menüüs pakutakse alustuseks: portobello seene, suitsukala või õrnalt suitsuse pardiga. Toekama isuga einestajal on neli valikut: juurseller, röstitud kala, pardirind või metsseahautis. Menüü lõppeb kahe magustoiduga: Island ja šokolaad.

Tegelikult ei ole vahet, mida esimesel korral tellite. Kui mistahes Eyja toidu maitse on juba suus, tulete tagasi niikuinii. Isegi siis, kui süüa väga ei tahagi, sest resto joogipoolis on täiesti omaette tulemist väärt. Võtke kaasa teile oluline inimene ja kostitage teda julgelt šampanjaga. See maksab 35 eurot pudel. Võtke kaasa mõni õllesõber, sest Mulgi pruulikoja Karjapoissi või Metsapiigat ta vaevalt on varem joonud. Viina vastu huvi ei tunne, need kõik on ühtemoodi maitsetud? Laavakividel destilleeritud käsitööviin Reyka lükkab selle arvamuse ümber.

Kui alkohol ei ole teema, siis Eyja oma kibuvitsa- või rosmariinilimonaad on suurepärased joogid, Dagö Berry õunamahla baasil naturaalsed mahlad niisamuti. Ja veel – Eyjasse tasub minna kasvõi ainult tassile kohvile. Tallinnas on väga vähe kohvikuid, millede kohv suudab Eyja omaga võistelda.

Leidke Eyja üles. Mida varem, seda parem teile endale. Õhtusöök algusega tund või pool harjumuspärasest kella seitsmest varem tasub kindlasti äraproovimist.

Eyja

Pronksi 19, Tallinn

Avatud E-R 11-20

info@eyja.ee

+372 55505881

 

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi