Ajakiri

Poke Bowl – uus hittkoht linnas

28. Veebruar 2018

Poke Bowl on koht, millesarnaseid pilte oled ehk näinud Pinteresti ja Instagrami populaarsetel toidupostitustel. Kui mõne inimese võib tõesti ka vaid visuaalse apetiitsusega kohale meelitada, siis tasub Poke Bowl’i sammud seada ka kõigil maitseelamuste ihalejatel. Kuigi koht on olnud avatud vaid napp kuu, on juba välja kujunenud oma klientuur, kes neid igapäevaselt külastavad. Pole ka ime – vaid kahe minutiga valmiv poke-kauss viib keele alla.

On vana tõde, et kõigil on alati kiire. Seda teavad Jörgen Kohal ja Mikk Rajaver hästi ja leidsid sellele “kiirele” kibekiirelt ka lahenduse – haara poke-kauss kaasa ja naudi seda just seal, kus soovid. Idee luua Tallinnasse poke’le orienteeritud söögikoht tekkis noormeestel lähinaabri Rootsi külastuse järel. Kui sealmaal on lõunasöögina igasugused kausitoidud juba pikalt väga populaarsed, siis Eestis on see teema küll jõudsalt arenemas, kuid veel lapsekingades. Need mehed saavad aru, kuhu trend liigub ja aitavad Eestil selle trendiga kaasa minna.

Kes nad on? Jörgen Kohal on õppinud Kuressaare Ametikoolis kokaks ja töötanud pea 10 aastat nimekates restoranides nagu Pädaste, NOA, Ribe, Platz, Moon ja City Marina. Just Jörgen on see, kes kõik Poke Bowl’i retseptid on välja mõelnud-töötanud. Teine omanik, Mikk Rajaver, toimetab lisaks uuele söögikohale veel ka Event Cateringi müügijuhina. Aga nagu teada – kes teeb, see jõuab. Köögipoolel toimetavad usinad ja heade maitsete võlurid Maiken ja Oliver, kes jagavad külalistega meeleldi oma head energiat ja teadmisi poke kohta.

Alustame aga algusest. Mis üldse on poke? Poke on pärit Hawaiilt ja tähendab kuubikuteks lõigatud toorest või marineeritud kala. Poke’t võib lihsalt segamini ajada populaarse Jaapani söögiga don ja eks poke komponendid olegi sarnased nii doni, aga ka sushiga. Poke-kaussi on varasemalt pakkunud vaid Tokumaru.

Poke Bowl’ist ei leia praegu ega arvatavasti ka tulevikus 3-euroseid päevapakkumisi, mis hinnaga inimesi kohale meelditavad – see ei ole nende eesmärk. Noormehed usuvad, et mida väiksem on menüü, seda paremini haldavad nad oma tooraineid ja hoiavad need alati värsketena – kvaliteet enne kvantiteeti. Ei tasu aga ära ehmuda. Hinnaklassilt on Poke Bowl väga taskukohane, eriti kui panna hind suhtesse kvaliteedi, maitse ja toidu kogusega.

Poke Bowl’i tähtis osa on takeaway võimalus, sest kohapeal mahub mugavalt sööma vaid 5 inimest. Keskkonnasõbralikena on nende kaasavõetavad pakendid taaskasutatavad. Võib juhtuda, et suvel saab juba maja ees muru peal piknikuvormis süüa, mis lahendaks ka ülerahvastatuse väikese siseruumis.

Sushi-sõprade must have on kindlasti lõhekauss. Seesamiseemnetega rikastatud siidpehme lõhe lausa sulab suus. Mõnusalt vürtsine järelmaitse ning krõmpsuva-pehme kooslus koos Sriracha majoneesikastmega on kombinatsioon, mis paneb sööja uut ampsu nõudma juba enne, kui suu on jõutud tühjaks süüa. Öeldakse, et tühi kõht on parim kokk, kuid antud juhul oleks ka täis kõhuga sööja lummatud. Kes lõhe ei armasta, saab selle asendada näiteks tuunikalaga.

Rohelises kausis on riis nutikalt asendatud suvikõrvitsanuudlitega, et kõik ikka viimase peal roheline oleks. On uskumatu, milline energialaeng ja täiskõhutunne pärast kausitäie rohelise ärasöömist valdab. Aga pole ime ka – ports on mehine ja värske. Roheline kauss on põnev avastamine nii visuaalselt kui maitsemeeltega – tekstuurid loovad laheda kombo ja rikastavad toidu ehedaid maitseid. Läbimõeldud kastmete kasutamine on iga poke-kausi võtmeelement, mis seob kogu toidu üheks. Huvitav tähelepanek – pärast söögi lõpetamist puudub raskustunne isegi, kui ära on söödud suur ports head ja paremat.


Poke Bowl’ist leiab laia valiku alkoholivabasid jooke. Alkovabadus on tõusev trend, mille poolt ka Jörgen ja Mikk kahe käega on. Joogivalikust leiab mitmeid tervislikke limonaade ja teeseenejoogi kombucha. Silma jääb aga üks, mida me varem kohanud ei olnud – Matcha Meets Apple. Selle gaseeritud jäätee brändi taga seisab Jörgen isiklikult, kes selle õunamahlast, igverist ja laimist koosneva joogi retsepti välja töötanud on. Tunnistame, et too jäätee on ideaalne alkoholi aseaine, meenutades värskendavat suvist kokteili. Kas juhuslikult või planeeritult, aga jook harmoneerub oma maitseomadustega suurepäraselt pakutavate poke-kaussidega.

Kellel poke-kausside kastme vürtsikusest väheks jääb, saab proovida ingveri, mee ja sidruni tervisenapsu. Meie hakkasime seda kutsuma hellitavalt “Magus kannatus”, sest iseloomu joogil on! Ja isegi, kui esimese lonksuga võib shot liiga tuline tunduda, haarab käsi omasoodu juba uue järele. Praegusel viirusehooajal kohustuslik lonks vitamiine!

Enne Poke Bowl’i asus samades ruumides Laste Catering, mis jättis “pärandusena” endast maha pehme jäätise masina. Ja sellest masinast ei vaadatud mööda, otse vastupidi. Lisake poke’dele leiab menüüst ka erinevate lisanditega pehmeid jäätiseid. Meie proovisime vaniljejäätist kõrvitsaseemnete ja kõrvitsaseemneõliga. Lihtne ja täiesti geniaalne. Dessert, mida olekski võinud sööma jääda. Nime järgi valik esimesena ehk kõrvitsaseemnejäätise peale pidama ei jääks, kuid lubame, et see amps üllatab teid.

Poke-maailm on piiritu. Põhimõtteliselt saab ju kaussi lisada täpselt neid koostisosi, mida igaüks eelistab. Riisi saab asendada bulguri, kinoa või isegi (toor)tatraga. Näiteks Poke Bowl’i kana-nacho kausis on riis asendatud hoopis nacho’dega – see pidi olema lähedalasuva Prantsuse Lütseumi õpilaste lemmikkausike. Aga soovitame poke valmistamine jätta ikka oma ala proffidele ja astuda läbi aadressil Hariduse 13 asuvast Poke Bowl’ist. Garanteerime, et ühekordseks külastuseks see ei jää.

Veel

Narva. Meie Narva

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi