Ajakiri

Somm – sommeljeede restoran

15. Jaanuar 2018

Restoran Somm on Leedu vaste meie Leib restole. Siin töötavad kogenud sommeljeed käsikäes noorte ja innukalt võistlustel osalevate joogiasjatundjatega. Kristjan Peäske ja Ketri Leis on siin majas väga tuntud nimed, rohkemgi veel – tegemist on konkurentide ja sõpradega. Narimantas Miežys, Leedu mimekordne esisommeljee, on Kristjaniga võistelnud mitmetel rahvusvahelistel võistlustel. Arminas Darasevičius, varem samuti aktiivne võistleja, on praegune Sommeljeede Assotsiatsiooni president.

Võrreldes Leivaga on Somm oma kontseptsiooni realiseerinud teistsugusel moel. Leib on restoran. Väga sümboolne nimi tingib rõhuasetuse toidule. Toidu kõrvale pakutakse väga avarat ja ülihead valikut erinevaid jooke, millest mitmed on ise valmistatud. Somm aga on veinibaar, mis pakub piiratud toiduvalikut. Piiratud on õige, aga halb omadussõnna Sommi toitude iseloomustamiseks. Need on tapase-laadsed väikeportsjonid lihtsat, kuid alati värsket ja iga päev muutuva valikuga toitu, kus iga roa puhul tähtsal kohal üks põhitooraine. Firmaroogadeks on pitsaahjus valmistatud lihtsad panniroad tigudest, kaheksajalast või hakklihapallidest.

Veinide valik ja nende tutvustamise viis aga on esmalt huvi ning seejärel sõltuvust tekitavad. Kõigepealt soovitatakse valida üks tapas, mis kõige enam meelejärgi on ning selle kõrvale omakorda soovitatakse sobiv vein. Siis järgmine vein, mille kaudu jõutakse järgmise tapaseni… Ja nii edasi, kuni klient enam ei jaksa. Siis on kliendil kahju, et nii huvitav teekond jäi pooleli ja juba mõne päeva pärast on ta uuesti tagasi. Õhtutundidel on vaba laua leidmine praktiliselt võimatu, ometi ei jää ükski klient tähelepanuta. Niisugusel tasemel teenindust leiab Eestis mõnes üksikus tipprestoranis. Niisugust kirge veinide vastu kohtab ehk ainult Leib restos.

Hinnad Sommis ja Leedus üldse on Eestiga võrreldes sõbralikumad. Mis muud, kui head avastamist!

Veel

Maitsvad talvepäevad Lõuna-Eestis

See, et mingid veidrikud, kes kodus süüa ei malda, rändavad ringi ja “kollektsioneerivad” häid maitseid, on ammu teada. Eestlaste seas nende arv muudkui kasvab ja maitserieisile ei pea üldse minema Eestist välja. Ainuüksi Lõuna-Eestis kulub mitu head päeva, et kõik paremad palad saaksid ära proovitud....
Loe edasi

Viis ootamatut (toidu)kogemust

See, et mingid veidrikud, kes kodus süüa ei malda, rändavad ringi ja “kollektsioneerivad” häid maitseid, on ammu teada. Eestlaste seas nende arv muudkui kasvab ja maitserieisile ei pea üldse minema Eestist välja. Ainuüksi Lõuna-Eestis kulub mitu head päeva, et kõik paremad palad saaksid ära proovitud....
Loe edasi

Kampai on nüüd by Kim Mikkola

See, et mingid veidrikud, kes kodus süüa ei malda, rändavad ringi ja “kollektsioneerivad” häid maitseid, on ammu teada. Eestlaste seas nende arv muudkui kasvab ja maitserieisile ei pea üldse minema Eestist välja. Ainuüksi Lõuna-Eestis kulub mitu head päeva, et kõik paremad palad saaksid ära proovitud....
Loe edasi