Ajakiri

The Seafood Bar ja Finlandia Caviar. Nemad jäävad!

5. September 2017

Huvitavad lood kala ja mereandide söömise võimalustega mereäärses linnas muudkui jätkuvad. Läbi aastate oleme tundnud muret, et ükski kalarestoran Tallinnas ei taha pidama jääda. Neid on avatud ja suletud kokku juba lugematu arv. Püsib vaid Koržetsite Kalambuur.

Viimane kurb sulgemine toimus aastavahetuse paiku, kui kliente ei piisanud restole FAO 27. Sealtpeale on olukord siiski pisut paranenud. Sellel aastal on Tallinnas juurde tulnud kaks mereandidele spetsialiseerunud söögikohta: The Seafood Bar ning Finlandia Caviar. Ja on põhjust arvata, et need jäävad ka püsima.

Miks?

Alustame The Seafood Barist. Kas liharestorani Goodwin teate? Olete käinud. Tegemist on kõige kauem tegutsenud klassikalise steak house’iga terves Eestis. Nad pakuvad väga kvaliteetset liha ning on ainus Eesti restoran, mis on edukalt edasi arenenud Soome. Needsamad inimesed on nüüd võtnud ette mereanni-teema. Neile kuulub The Seafood Bar.

Restoran on tähelepanuväärne oma suuruse poolest, mis esmalt hakkab silma tänavaterrassiga. Siis petab ära tillukese baariga esimesel korrusel. Petab selles mõttes, et jätab esmamulje, otsekui oleks tegemist mõne istekohaga väikese kalabaariga. Teisel korrusel on aga väga avar söögisaal ja hooviterrass.

The Seafood Baril on kolm erinevat kööki. Esimesel korrusel asub sõna otseses mõttes baar. Siin lebavadvaateaknal jää peal reas isuäratavad mereannid. Kellel suuremat isu ei ole, saab võtta mõne värske ampsu ja sõõmu jooki kõrvale.

Teisel korrusel asuvad põhiköök ja grillköök. Kokkamisvõimaluste rohkusele vaatamata lastakse The Seafood Baris jääda toorainel iseendaks ning maitsta võimalikult naturaalselt. Sellele vaatamata on toiduvalik seinast-seina, alustades tänavatoidu-hamburgerist ning lõpetades fine dining klassikuga – lobster bisque. Kodumaist kala pakutakse võrdväärselt mujalt tooduga. Nii laia kala- ja mereandide valikut ei ole Tallinnas seni veel pakkunud mitte ükski restoran.

Suuruse poolest tundub Finlandia Caviar Väike-Karja tänaval esmapilgul olevat The Seafood Bari vastand. Aga petlik on seegi. Kui Helsingi Etelärantas asuv esimene Finlandia Caviar mahutab mõniteist inimest, siis Tallinnas mahub kahele korrusele kokku suisa 70 kaaviarisõpra.

Ja ikkagi on Finlandia Caviar The Seafood Bari vastand. Valiku poolest nimelt – siin pakutakse vaid kaaviari ning austreid, ei midagi muud.  Kauplus-resto suurus ei peitu mitte kvantiteedis, vaid kvaliteedis. Ja tegemist ei ole kaugeltki mitte pururikastele mõeldud eneseupitamise kohaga. Hoopis vastupidi – siin pakutakse kõige madalama võimaliku hinnaga maksimaalset kvaliteeti ning väikeseid ekskursioone kalamarja ning austrite üllatavalt suurte valikuvõimalustega maailma.

Kaaviari puhul ei saa iialgi hinnast mitte rääkida. Rahunegem siis maha. Viiest väikesest erinevast kalamarjatopsist koosnev maitsmismenüü “Helsinki” (ülaloleval pildil) maksab koos väikese pudeli kvaliteetse Prantsuse vahuveiniga 20 eurot.

Ei, sellest ei saa kõhtu täis. Jah, siit peab edasi mujale sööma minema (kasvõi McDonaldsisse, kui nii soovite). Aga siit saab suhu õilsad maitsed. Ja siis needsamad maitsed koju kaasa osta ning soovikorral täpselt samamoodi serveerida – kõik selleks vajalik on poes olemas.

Tegelikult ongi Finlandia Caviar rohkem pood, kui resto. Erinevate kalamarjade valik on piisav ning hinnad võistlevad julgelt supermarketitega, kui vaadata kõige levinuma forellimarja hindasid. Tutvust põneva maitsemaailmaga saab aga alustada hoopis madalamalt hinnatasemelt. 250 grammi moivamarja maksab 5.90 eurot, 100 grammi rääbise- või merivarblasemarja 9.90 eurot.

Sarnaselt kalamarjaga saab degusteerida erinevaid austreid. 6 väga kvaliteetset austrit (Fin de Claire, Tsarskaya, Gillardeau) maksavad  22.90 eurot.

Finlandia Caviar on Helsingis tegutsenud 4 aastat. See, et sealt edasi tuldi Tallinna, mitte ei mindud Stockholmi või Peterburi, teeb au meie restoranikultuurile. Koos The Seafood Bariga on nad tubli täiendus Tallinnas pakutava toidu mitmekülgsuse seisukohalt. Mõlemad on piisavalt tugevad, et siia pidama jääda ning Tallinna merelinna reputatsiooni ka maitsetega kinnitada.

Veel

Otepää – ka maitsepealinn?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi

Selle suve kõige imelisem roog?

Kui talv Otepäält lahkub, siis loovutab linn oma pealinna tiitli ja vaibub vaikellu. Kampaaniaga Otepää Maitsed püütakse inimesi uuesti Otepääle tagasi tulema meelitada. Aga kas tasub minna? Käisime kohapeal veendumas ja saadud kogemuse põhjal julgeme soovitatada 3+1 kindla peale mineku kohta.   Vidrike külamaja    ...
Loe edasi