Ajakiri

Lapsed söönuks Siidrifarmis

27. August 2019

26. septembril toimub kolmandat korda heategevuslik õtusöök “Lapsed söönuks”, seekord Siidrifarmis, Kose vallas. Tallinnast ja Tartust viivad kohale eribussid. Süüa pakuvad neli restorani: Wicca, Meat Market, NOA Peakoka Pool ja Leib. Ja meelelahutust pakuvad DJ Heidi Purga, Trad Attack ja Jarek Kasar. Pileteid õhtusöögile saavad nii asutused kui eraisikud osta siit.

Miks üritus juba kolmandat aastat toimub? Mis motiveerib restoranide esindajaid andma oma vabatahtlikku panust? Kas ühe õhtusöögiga saab parandada maailma?

 

Kristjan Peäske

 

“Jah, saab küll!” ütleb Kristjan Peäske kindlalt. Tema on Leib restost alguse saanud väikese restoranigrupi osanik ja kogu ettevõtmise algataja.

Kahe senise õhtusöögiga on kogutud kokku 73 000 eurot. Kui tegutseb ainult üks restoran, siis jääb jõudu väheks. Mitu restorani üheskoos panevad raha liikuma. Ja vaja on just nimelt raha, sest ühelt poolt jääb Eesti toidupoodides müümata 12 000 tonni toitu aastas, teiselt poolt elab toidunappuses 9000 last. Toidupank tegutsebki seal vahel ning korraldab ülejääva toidu jõudmist nendeni, kellel seda vaja.

Kuivainete ja mitterikneva kaubaga on lihtsam. Veel värskete toiduainete jaoks on aga vaja külmtransporti. Käesoleva aasta õhtusöögi korraldajatel ongi konkreetne eesmärk koguda raha selleks, et saaks soetada külmtranspordi auto, millega saab viia toitu Tallinnast – kus seda kõige rohekem üle jääb – Valka, kus sellest kõige rohkem puudust tuntakse. Endine depoolinn Valga elatus suuresti raudteest. Elu raudteel kuivas kokku ja linnas on toimetulemisraskused siiamaani. Samas on liigutav vaadata, kuidas just selles linnas toimetav Toidupanga rakuke on kõige aktiivsem ja positiivsem.

“Me elame Eestis praegu paremini kui ei iial varem. Lihtne on kiruda riiki ja kõiki teisi, et elu võiks olla veelgi parem. Selle jaoks, et nii oleks, saab ja peab igaüks ise ka midagi ära tegema. Need, kes on rohkem saanud, peaksid omalt poolt midagi andma nendele, kes on vähem saanud.” Niimoodi võtab Kristjan kokku põhjused, miks ta heategevussündmuse “Lapsed söönuks” algatas ja seda eest veab.

Nutikas ja kalkuleeriv köögi juhtimine minimaliseerib jäägid

 

Angelica Udeküll

 

Restorani Wiccat Laulasmaal, kus peakoka ametit peab Angelica Udeküll, tuntakse lopsaka looduse keskel asuva restoranina, kus toidu teekond taldrikule on eriti lühike ja kõige värskem korjatakse maja kõrvalt metsast ning oma peenardelt.

Tallinnas ja ümbruses võibki tunduda, et kõik lapsed on alati söönud. Aga Ida- ja Lõuna-Eestis see nii iseenesestmõistetav ei ole. Meeldetuletamine, et toidupuudus on olemas ja selle vähendamisele kaasaaitamine on probleemi üks tahk. Võimalikult väikeste kadudega söögi tegemine – eriti suurköökides – on selle probleemi teine tahk. Angelica juhib Wicca köögi tööd nii, et kadu oleks minimaalne. Nõuab nutikust ja pidevat kalkuleerimist, et suure spaahotelli kõigest kolmest söögikorrast jääks võimalikult vähe jääke.

Teadmised ja harjumused, kuidas toiduga ümber käia, kujunevad välja juba lapsepõlves. Seepärast lööb Angelica aktiivselt kaasa veel ka teises projektis – “Peakokad koolis” – kus Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed jagavad oma teadmisi ja oskuseid põhikooli lastele.

 

Puudus võib olla ka jäiga mõtteviisi jabur tulemus

 

Joel Ostrat

 

Joel Ostrat on olnud peakokk mitmes Tartu restoranis. Nüüd on ta nende restoranide aktiivne osanik ning tegi algust oma nime kandva kvaliteetse valmistoidu tootmisega toidupoodides müümiseks. Jäiga mõtteviisi jabur tulemus on tema meelest see, et kauplustes jääb palju toitu müümata, sest realiseerimistähtaeg möödub. Restoranides jääb müümata ettevalmistatud toit, sest kliente ei tulnud nii palju, kui oodati. Toidutööstused viskavad ära valmis toidu, mille realiseerimistähtaeg sai ümber, sest kauplused ei ostnud nii palju, kui prognoositi. Kui kõik see raiskuminev toit jõuaks veel õigel ajal nendeni, kes seda vajavad, siis puudust ei oleks.

Joel on kodus nii restoranijuhtimises kui toidu väiketootmises. Mees teab, mis mees räägib. Tööstuse ja kaupluste puhul aitaks paindlikum mõtteviis. Toidul võiks olla ajavahemik kaupluses realiseerimiseks. Selle möödumisele võiks järgneda veel teine lühike ajavahemik, kus toitu ei tunnistata riknenuks ning mille jooksul saab selle toimetada kiiresti nendeni, kes seda hädapärast vajavad. Restoranide puhul oli algatus olemas mobiiliäpi näol, mille kaudu iga restoran sai pakkuda üleliigseid toiduportsjoneid mõõduka hinna eest kaasaviimiseks. Kahju, et see käima ei läinud.

Logistiline probleem, et olemasolev toit ei jõua nendeni, kes seda vajavad, on juba puhtakujuline korraldamatus. Panustada paar päeva oma tööd selleks, et tekiks juurde üks vajalik külmikauto, ei ole Joelilt palju tahetud. Seda enam, et Toidupanka hakkas ta oma iskliku heategevusprojekti – tenniseturniiriga – toetama veelgi varem, kui sündis initsiatiiv “Lapsed söönuks”.

 

Tean küll, mida puudus tähendab

 

Orm Oja

 

Kui kolm eelmist heategevussündmuse põhitegijat ei ole oma sõnade järgi isiklikult toidupuudusega kokku puutunud, siis kõige noorem, Orm Oja, tunnistab, et tema on. Kunagi nimetati ühte selle vormi toetuse taotlemiseks, et saada tasuta koolitoitu. Muidugi ei pea lapsed otseselt nälga tundma, aga täisväärtusliku toiduga kasvavast organismist võib asi jääda kaugele ka siis, kui koolitoiduga on kõik hästi.

Nüüd, kus Ormist on saanud Eesti kõige parema restorani peakokk, ei ole see seik lapsepõlvest ununenud ning restoranide grupp, kus Orm töötab, on projektiga kaasa löönud algusest peale. Kõik osalejad töötavad tasuta, Siidrifarm annab ruumid tasuta, kõik söögid ja joogid õhtu läbiviimiseks annetatakse toetajate poolt. Nii lähebki iga sent õhtu tuludest külmikauto soetamiseks.

 

Kõik saavad aidata

 

Kõige lihtsam moodus igaühele kaasalöömiseks on pileti ostmine “Lapsed söönuks” sündmusele (veel rohkem infot leiad siit). Aga kogu Eesti Siidrifarmi ära ei mahu ja pileteid on juba ostetud päris aktiivselt. Kes piletist ilma jääb või tulla ei saa, saab ikkagi anda oma panuse ülekandega Eesti Toidupanga annetuskontole: SA Eesti-Hollandi Heategevusfond a/a EE982200221049027713 (Swedbank). Summa suurus ei loe, ainult hea tahe loeb!

Veel

Narva. Meie Narva

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Otepää – ka maitsepealinn?

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi

Austria reaalsus on Eestis ulme

Narva on eriskummaline. Suure osa eestimaalaste meelest elatakse seal mingit omamoodi ja kahtlasevõitu elu. Nii, et mujalt Eestist Narvasse minekuks peab põhjuseid ikka päris hoolega otsima. Me siis otsisimegi ja leidsime neid kokku lausa kolm.   Kohvik Kaar     See asub kunagise Kreenholmi juhtkonna...
Loe edasi